Община Пловдив приключи един от най-успешните си проекти - ЗОВ – здраве и образование за всички

27 Юни 2019 17:41

 

Община Пловдив беше отличена със специален плакет за високи постижения в реализацията на проект ЗОВ – здраве и образование за всички, реализиран със съдействието на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.
Проектът, който се реализира на територията на пловдивския квартал Столипиново и в гр. Куклен, стартира в началото на 2017 г. и е на обща стойност 1 077 495 лева. Неговата цел е да подкрепи ромската интеграция чрез изграждане на нова инфраструктура и провеждане на различни дейности в областта на образованието, здравеопазването и овластяването на ромската общност чрез средствата на изкуството, спорта и културата.
По проекта в кв. Столипиново бяха изградени един здравен център и един образователен център.
Сградата на здравния център, която е разположена в двора на ДКЦ „Изток“, е оборудвана със съвременна диагностична апаратура. В новите медицински кабинети по проекта работеха специалисти в областта на общата медицина, педиатрията, акушерството и гинекологията.
Сградата на построения по проекта образователен център се намира в общия двор на НУ „Кирил Некатриев“ и СУ „Найден Геров“. В нея има голяма мултифункционална зала за спорт и публични събития, както и 2 зали за извънкласни дейности с родители и ученици от двете училища.
„За последните 4 години 18,5 милиона лева спечели Община Пловдив по различни социални проекти в Пловдив. По отношение на проекта по Българо-швейцарската програма градът има на 100% успеваемост, а над 200 деца бяха върнати в училище“, заяви заместник-кметът Георги Титюков.
Още през 2017 г. по проекта бяха създадени и две детски площадки в двора на ДГ „Лилия“, разположена в самия център на най-големия ромски квартал в България.
„В Пловдив има нужда от подобни проекти, свързани с образование на деца още от предучилищна възраст, защото това е начинът за интегриране малцинствата“, посочи кметът на район Източен Николай Чунчуков. Той акцентира и факта, че здравната грижа в квартал Столипиново се е подобрила, след като беше изграден и здравният център в непосредствена близост до ДКЦ – Изток.
Освен инфраструктурни мерки, на територията на кв. Столипиново и в гр. Куклен бяха реализирани и редица дейности за здравна и образователна интеграция на уязвими групи. Наети бяха общо 6 лекари, 9 учители, 1 образователен експерт, 3 образователни и 3 здравни медиатори.
В рамките на проекта се провеждаха здравни кампании и индивидуални здравни консултации, включително на здравно неосигурени лица.
В различни дейности бяха обхванати над 400 деца от кв. Столипиново и гр. Куклен. Бяха назначени образователни медиатори, които работеха както с децата, така и с техните родители. За целия период на проекта (2017 – 2019 г.) образователните медиатори посетиха по домовете 620 деца в риск от отпадане, от които 278 бяха върнати обратно в училище.
Проектът подпомогна реализирането на една изключително богата културна програма, благодарение на която деца и родители имаха възможност да посетят за първи път оперни и театрални представления, концерти, музеи и изложби.
Днес по време на заключителната пресконференция бяха подредени картини, рисунки и витражи, направени от децата по проект ЗОВ.

Main Menu