КЗК: Над 30 компании участват в картел по програмата за саниране

30 Юни 2019 22:06

Над 30 компании участват в картел, който цели облагодетелстване от Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Това установи проверка на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) по сигнал на кмета на Търговище Дарин Димитров.

Той е снабдил Комисията с доказателства за договорки между участниците в обществена поръчка на общината за разпределяне на обектите, които се санират по програмата.

След извършена внезапна проверка Комисията е установила, че 33 от тях участват в картел, имащ за цел "предотвратяване, ограничаване или нарушаване на конкуренцията на пазарите на изготвяне на обследвания за установяване на техническите характеристики и на технически паспорти на сградите и изготвяне на обследвания за енергийна ефективност на сгради и предписване на необходимите енергоспестяващи мерки".

В офисите на три от проверените фирми - "ВМЛ - консулт" ЕООД, "Архкон Проект" ООД и "Евиданс инженеринг" ЕООД, е намерена електронна комуникация, съдържаща данни за договорки между участниците и в други процедури за възлагане на обществени поръчки по програмата за енергийна ефективност.

Нарушенията според КЗК са по чл. 15, ал. 1 от Закона за защита на конкуренцията, представляващи "забранено споразумение за манипулиране на процедура по възлагане на обществена поръчка по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради".

 

В започнатото производство за ответни страни КЗК е определила други участници в обществени поръчки по програмата за саниране в общините Пловдив и Гоце Делчев, като други търговски дружества и еднолични търговци.

КЗК е определила следните фирми за участници в картелното споразумение: "Проджект Планинг енд Мениджмънт" ООД, "Ивалс – Дренски" ЕООД, "Ди Ви Консулт БГ" ООД, "Трансконсулт – БГ" ООД, "Полисструктор" ЕООД, "Енерджи Про ДМ" ЕООД, "ЗС Консултпроект" ЕООД, "Инфра консулт груп" ООД, "Графити" ООД, "Енергийна ефективност" ООД, "Супервайзер" ЕООД, "Енерджи Ефект" ЕАД, "ЕП Консулт" ЕООД, "СМ Контрол" ООД, "Българо-австрийска консултантска компания" АД, "Корект Консултинг" ООД, "Научноизследователски строителен институт – НИСИ" ЕООД, "ЛЕСС" ЕООД, "Йода" ООД, "Контрол-Инвест" ЕООД, "Микс Инженер Консулт" ООД, "Пловдивинвест" АД, "Стройконтрол" ООД, "Тракия Гарант" АД, ЕТ "Билдбой - Емил Бойчев", "Софена" ЕООД, "Д – Консулт" ООД, "Ефектива" ЕООД, "Стройнорм" ЕООД, "Геоарх" ЕООД, "Вигора" ЕООД, "Степ" ЕООД и "Архкон Проект" ЕООД.

Main Menu