309 деца и възрастни са жертви на трафик на хора за 2018 г.

04 Юли 2019 21:57

309 деца и възрастни са станали жертви на трафик на хора през 2018 г., съобщи БНТ.

Данните са от обучение в Пловдив, което се провежда в рамките на проекта на SOS Детски селища "Светулка - освети мрака".

Обучението е насочено към приемни родители, социални работници, психолози и специалисти, работещи с деца. Целта е да знаят как да предпазят децата от трафика на хора.

За 2018 г. пострадалите в България с цел сексуална експлоатация са 155 деца и възрастни. Броят им реално е повече, твърдят експертите.

Според програмния директор на SOS Детски селища 1960 Димитрина Петрова вероятно съотношението между реалните случаи и регистрираните в официалната статистика е 1 към 10.

Един от най-често разпространените методи при набирането на жертви на трафик е схемата "Lover boy". Специалистите го определят като добре организиран бизнес.

"Има един привлекателен младеж, който носи скъпи дрехи. Облича се добре. Правят общи планове. Той обещава да я заведе в чужбина, за да имат по-добър живот. И в последствие тя е хваната в неговата примка и той я кара да приспи първоначално с негов приятел... По този начин, приспивайки с негов приятел тя влиза в схемата. Накрая излизат в чужбина и той я продава някъде", обясни Доника Ангелова от Сдружение "Рефлективно учене - България".

Все повече момичета попадат под тази заплаха, алармират социалните работници.

"Понякога процесът е необратим. Имаме смърт на личността и физически живот. Жертвите мразят тялото си и отхвърлят партньор в живота", заяви Дора Дончева, която е социален работник от областен екип по Приемна грижа.

Все повече деца стават жертва на трафик чрез интернет. На около 9-годишна възраст детето вече изпреварва родителите си по начинът, по който то може да борави с интернет, смята Димитрина Петрова.

 

За да се предотвратят случаите на детска сексуална експлоатация, от "SOS Детски селища" са разработили онлайн приложение, адресирано до учениците.

Main Menu