Кристиян от Пловдив ударил системата на НАП

17 Юли 2019 13:17

20-годишният компютърен специалист, арестуван във връзка с безпрецедентната кибератака срещу системите на Националната агенция за приходите, и преди е атакувал държавни институции, съобщи bTV, позовавайки се на свои източници. Според тях преди 2 години, още като ученик, задържаният е пробил защитата на сайта на Министерството на образованието и науката. Случаят тогава придоби и медийна публичност, като даже от ведомството поканиха младежа да участва в процедурите по опазване и съхранение на информацията.

Към момента, според bTV, хакерът на име Кристиян работи в столична фирма, която се занимава с тестване на безопасността на компютърни системи. Бил е задържан на работното си място. Няма криминално досие.

Случаят, който отговаря на описанието, е от 2017 година. Тогава ученик на име Кристиян от Националната търговска гимназия в Пловдив, който тогава е на 17 години, разказа пред "Господари на ефира", че от известно време се занимава с т. нар. pen tasting или киберсигурност, като в свой личен проект е решил да провери дали личните данни, с които работи министерството, са защитени.

Според него "всеки човек, който има елементарни познания по програмиране или киберсигурност" би могъл да пробие сайта на МОН, както е направил той и то в рамките на 1-2 часа.

В сървърите на министерството "се съхранява строго конфиденциална информация - лични данни, счетоводство, ведомости, банкови сметки, разплащателни сметки, няколко европроекта и всякаква такава информация, до която не би трябвало всеки човек с елементарни познания в тази област (киберсигурност) да има достъп до нея", пояснява момчето.

Ученикът обяснява, че с няколко клика може да бъде променена информацията. На кадрите, които е съхранил младежът, се виждат и данни за премиера Бойко Борисов и предшественика му Огнян Герджиков.

След като е успял да пробие системата на министерството, Кристиян се е свързал с институцията, разказал за случилото се и е предал цялата информация, с която разполагал.

 

"Но горе-долу месец след това няма никакъв резултат", призна тогава ученикът.

След като случаят доби масова популярност, от МОН обявиха, че ще поканят Кристиян да участва в процедурите по опазване и съхранение на информацията във ведомството.

Main Menu