Печат на тази страница

Издигнаха колоните на Източните пропилеи, кметът Тотев се качи на скелето /снимки + видео/

18 Юли 2019 12:28

Днес започна издигането на античните колони на Източните пропилеи на площад Централен. Кметът на Пловдив Иван Тотев лично дойде да види поставянето им. Той дори се качи на скелето, където работници поставяха третата колона.

"Ще стане нещо уникално, това са реални колони. 12 метра са високи тези колони. Цялата красота пловдивчани ще видят, когато завършим цялата архитектура тук. Страхотно ще стане. Това е историята на Пловдив. Това са виждали траките и римляните, които са идвали в града.", каза Иван Тотев.

"Колоните ще са три в пълен размер и една ще е само капител. Ще стане прекрасно - едни зелени килими около тази архитектура - античната улица с тези градежи от магазините. Колоните са автентични от части, тъй като нямаме изцяло запазени. Те влизат в едни калъпи. ",каза от своя страна арх. Румяна Пройкова.

Арх. Елена Кесякова заяви, че са открити два надписа единият е посвещение към Тракийския конник, главното божество на траките. Другият надпис е на участник в Александрийските игри във Филипопол. Той се е казвал Реметалк и е през 214 година е участвал в тях. Те са били с благоволението на император Каракала, каза Кесякова.

Main Menu