Илинден, майко, Илинден, за българите Великден

20 Юли 2019 19:18

 

Днес отбелязваме 116 години от най-голямото, най-масовото, най-добре организираното българско въстание. Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание на българите, останали под османска власт в Тракия и Македония
Това е въстанието на македонските и тракийските българи срещу властта на османските султани, срещу турското робство. Важно е да се напомни - въстанието избухва на Илинден 1903 във Вардарска Македония, на Преображение същата година в Одринско, а финалните акорди са на Кръстовден в Разложко.
Това напомняне е важно, защото именно това българско триединство на Вардарска, Пиринска Македония и Одринско, обезсмисля и разбива фалшивите теории на белградските сърбомани в Скопие и техните кремълско-коминтерновски собственици и ментори.
Така все още поробеният в Османската империя български народ, от Охрид до Черно море и от Разложко до Бяло море, въстава с оръжие в ръка за пореден път, за да отвоюва правото си на свободен и достоен живот в обединеното и единно българско Отечество.
От Смилево на Илинден, през Петрова и Илиева нива на Преображение, та чак до Радонов гроб в Рила на Кръстовден, в горещото и кърваво лято на 1903 българинът се сражава с вековния поробител.
Битка, без съмнение неравна, битка - обречена и поради това още по-величава.
Днес отбелязваме годишнината от тези съдбоносни и кървави дни в Смилево, столицата на въстанието във Вардарска Македония - там, откъдето избухва Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание, за да се превърне в епопея. Отбелязваме я заедно с местните македонски българи и потомци на участници във въстанието от големите български възрожденски фамилии в Македония.
Стотици българи от двете страни на Девет баир и Осоговска планина ще се поклоним пред паметта, смелостта, достойнството на българските въстаници от 1903 година. Заедно, въпреки продължаващите антибългарски изстъпления на режима в Скопие, въпреки продължаващите провокации на сърбо-комунистическите отломки край Вардар.
Така или иначе делото на българските въстаници от 1903 не е довършено. Наша задача и отговорност е да го направим.
А и още нещо. За мен, за ВМРО, за нас - българите, Македония не е нито северна, нито южна, нито долна, нито горна. Македония е братска, втора българска държава на Балканите.
Вечна слава на въстаниците от 1903 година. Борбата продължава.
Да живее обединена България!

Ангел Джамбазки, заместник-председател на ВМРО - Българско национално движение, български представител в Европейския парламент

Main Menu