Титюков: Трябва да се повиши статутът и заплащането на работниците в социалната сфера

22 Юли 2019 16:57

Заместник-кметът Георги Титюков взе участие в съвместно заседание на постоянните комисии по управление на европейските фондове и труда и социалната политика. На форума беше засегната темата за заплащането в социалната сфера.
„По отношение на социалната политика все повече ангажименти се залагат на общините, за да реализират такава, която да кореспондира на потребностите на хората. Системата трябва да бъде подкрепена, за да се повиши статутът и заплащането на работниците в сферата,“ заяви заместник-кметът Георги Титюков.
По думите му трябва да се подбори средата за предоставяне и получаване на социални услуги. Той предложи в ежедневната си работа социалните работници да се срещат с гражданите, за да се обсъждат проблемите или да се вземат предвид техните предложения за подобряване на услугите към тях. „Трябва да се инвестира в устойчивостта на експертизата на служителите и структурите, предоставящи социални услуги“, добави заместник-кметът.
Община Пловдив е водеща община по реализиране на проекти по всички оперативни програми, даващи възможност за подобряване на социална и спортна инфраструктура.
Като доказателство за добрата работа и проектите, които реализира община Пловдив в помощ на хората с увреждания заместник-кметът Георги Титюков връчи на заместник-министър Зорница Русинова сувенири, ръчно изработени от общинското предприятие за хора с увреждания. То е създадено с финансовата подкрепа на оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и в него работят близо 30 човека с различни физически и психически увреждания. Те получават психологическа помощ, за да се справят с трудностите, тъй като за някои от тях това е първата им работа. В социалното предприятие те се обучават да изработват различни керамични изделия, както и на шивачество – умения, с помощта на които да се подобри тяхната интеграция в обществото, подобряване на начина и качеството на живот.
На днешния форум участие взе и Веселина Ботева, директор дирекция „Социална политика“, Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в Република България, кметове на общини, социални работници. По време на разговорите бяха засегнати актуални въпроси свързани с бъдещи общински проекти, социално включване на уязвими групи, услуги за ранно детско развитие и други.

Main Menu