Печат на тази страница

Официално издигнаха кандидатурата на Славчо Атанасов за кмет на Пловдив /снимки/

01 Авг 2019 13:09

Бившият кмет на Пловдив Славчо Атанасов отново ще се впусне в битката за кметския пост в Пловдив. Той беше издигнат за кандидат за кмет на Пловдив от НФСБ и ВМРО-БНД. Това се случи днес в зала "Пълдин" на хотел "Тримонциум Рамада" в Пловдив. На пресконференцията присъства и председателя на НФСБ Валери Симеонов.

Славчо Атанасов е бивш районен кмет на Тракия, а от 2007 до 2011 е избран за кмет на Пловдив. Губи изборите през 2011 от Иван Тотев, а през 2015 отново се кандидатира и губи отново на балотажа от Иван Тотев. Това ще е четвърти пореден път, в който Атанасов се кандидатира за кмет на Пловдив.

"Нашият град в момента е на кръстопът и е нужна промяна. Това не е само мое мнение, а и на хората. Ако сменим един човек с друг, нещата ще останат същите. Важното е да сменим философията и модела на управлението. Както винаги съм правил ще приемам гражданите всеки ден. Защото за един град най-важни са гражданите. Ще възстановим гилдията да взема решенията. Ще въведа практиката големите обществени поръчки да преминават със становище през прокуратурата. Самочувстивето на пловдивчани е накърнено."

 

Какво каза Славчо Атанасов:

Скъпи приятели
Благодаря за номинацията на двете патриотични партии в България. За мен е чест да приема тази отговорност. Защото нашият град в момента е на кръстопът и аз не мога да остана страничен наблюдател. Нужна е промяна. И това не е само мое мнение. Казват го пловдивчани при срещите ми в приемната с тях. Хората са категорични – управлението на града в този му вид приключи. Но, ако просто сменим един човек с друг – нещата ще останат същите. Важното е да сменим философията на управлението. Моделът!
Сегашното управление нанесе една изключително сериозна вреда – изцяло скъса връзката с гражданите, която ние бяхме изградили. Откъсна се от хората. Затова връщам гражданите в управлението. Ще възстановим Гражданските съвети по райони – практиката, която въведох като кмет показа, че те са изключително полезни.
И както винаги съм правил – отново ще приемам гражданите всеки ден. Защото силата на един кмет идва от тях. И понеже други не го разбраха – внесох промяна в Закона за местното самоуправление, с която промяна приемният ден става задължителен.
Сегашното управление изцяло игнорира професионалните гилдии – вземаше решенията еднолично и не се съобразяваше с мнението на експертите. Затова се стигна до толкова много грешки и недомислици в градоустройството. Затова – задължително ще възстановим практиката всяко решение да се взима след обсъждане с гилдиите.
Сегашният модел на управление наложи практиката на непрозрачни и често дори шокиращи процедури за обществени поръчки – с неоправдано завишени цени, ниско качество и изключително дълги срокове за изпълнение. Затова стигнахме дотам да правим ремонт на ремонтите. Затова отново ще въведа практиката големите обществени поръчки да минават за становище през Прокуратурата. Така, че всички общински сделки да ся прозрачни и да се извършват пред очите на пловдивчани.
Не на последно място – този модел навреди и на моралните устои на обществото ни. Защото след Иван Тотев днес всеки може да каже: След като той се превърна в годините на кметуването си в олигарх, защо и аз да не мога. Това убива вярата на хората в институциите, в управлението.
Затова трябва да сменим модела. За да върнем отново доверието на пловдивчани. Което в момента е сериозно накърнено.
Финансовото положение е тежко. Точно по тази причина се нуждаем от трезво, разумно и прагматично управление, което аз мога да предложа. Защото вече съм го правил. Оставих реализирани проекти за над 200 млн.лв. и 30 млн.лв.в общинската хазна. Днес се очертава сериозен дефицит от близо 40 млн.лв. и нито един реализиран голям проект.
Можем да сменим модела. Доказах, че без вдигане на данъците и без заеми градът може да се развива. Когато парите на пловдивчани се управляват умно, прозрачно и почтено. И се насочат в тези проекти, които осигуряват развитието на града. За да не чакат хората от два пловдивски района 8 години за една пътна връзка, която не е магистрала. Този проект – за изграждането на „Модър-Царевец“ – оставихме готов за изпълнение. И не само него – разширението на втората част от Пещерско шосе чака и до ден днешен. Пробивът на Водната палата не беше направен и сега градът в тази му част е затапен. Водният проект на Пловдив, който ние подготвихме, още не е тръгнал – а общините край Пловдив вече го завършват. Да не говорим за Транспортния проект, който се провали напълно.
Още веднъж благодаря за подкрепата на НФСБ и ВМРО. Отворен съм за подкрепа и на други демократични партии. Но най-вече разчитам на пловдивчани!
По тази причина предлагам на пловдивчани своеобразен обществен договор за честно, открито и почтено управление. В него съм включил конкретни ангажименти, които знам, че с екипа ми можем да изпълним. Без излишни и гръмки обещания. Част от нещата, които съм написал дойдоха именно от хората и приемната ми с гражданите.

 

Славчо Атанасов обеща и 17 точки за изпълнение ако бъде избран за кмет: 

 

1. Управлението с открито и честно лице, приемен ден за мен и районните кметове всеки ден 

2. Смяна на модела на управление в община Пловдив

3. Пълна ревизия на управлението на Иван Тотев

4. Прозрачност при провеждането на обществените поръчки

5. Драстично увеличаване на зелената система на Пловдив

6. Повече правомощия за районните кметове, чрез заделяне на повече средства от бюджета за районните кмества

7. Изграждане на проекта "Модър-Царевец"

8. Изграждане на нова пътна връзка между районите "Тракия" и "Южен"

9. Запазване на Бетонния мост със съответните корекции

10. Реализиране важния за Пловдив Воден проект

11. Изграждане на пробив под Водната палата

12. Справедливи данъци за всички пловдивчани, сериозни преразглеждане на данъчната политика на Пловдив

13. Изграждане на 6 чисто нови дeтски градини и ясли, по една за всеки от районите

14. Пълна ревизия на общинската фондация "Пловдив 2019"

15. Възстановяване на гражданските съвети към районните кметове

16. Работа с всички професионални гилдии към важните за града въпроси 

17. Съкращаване на администрацията и оптимизирането ѝ

Main Menu