Иван Тотев прие участниците в XXV Международен фолклорен фестивал

02 Авг 2019 13:43

Днес в 10.30 часа в Заседателната зала на Община Пловдив се състоя кратка среща между организаторите и представители на участниците от чужбина в XXV Международен фолклорен фестивал Пловдив 2019, на която те се поздравиха взаимно, отправиха послания и извършиха традиционна размяна на подаръци.

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев приветства гостите и сърдечно им благодари за участието във фестивала, който за 25-ти път се превърна в истински, дългоочакван празник за жителите и гостите на града и с много красота, талант и добро настроение създаде незабравима феерия от цвят и ритми на едно от най- емблематичните места в града, избран за Европейска столица на културата през 2019 г - Античния театър на Пловдив.

На срещата присъстваха още заместник-кмета по култура и туризъм инж.Александър Държиков, Георги Иванов (Жорж Трак) от Културен център „Тракарт“ и експертите от дирекция „Култура и културно наследство“, които са в екипа по подготовката и провеждането на събитието - част от Календара на културните събития на община Пловдив за 2019 година.

Кметът инж.Иван Тотев връчи на всяка група подаръчна чанта с рекламни материали, посветени на Пловдив 2019, сувенирна керамична чиния на XXV Международен фолклорен фестивал Пловдив 2019, изработена от Цветана Видева и луксозен албум с фотографии и представяне на български и на английски език на всички участници в XXV Международен фолклорен фестивал, изготвен по време на тяхното пребиваване в града, каквато е традицията от години. В края на срещата всички си направиха обща снимка за спомен.

В изданието през 2019 година, което се провежда от 29 юли до 2 август, участват представителни фолклорни състави от Испания, Индия, Грузия, Мали, Сърбия, Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“ Плевен, Ансамбълът за народни песни и танци “Пазарджик”, Ансамбъл „Дилянка“ Пловдив, Ансамбъл „Чепино“ от Велинград и Ансамбъл „Тракия“. Специално представяне в рамките на фестивала имаше и „As she sings“ – съвместен музикален проект на Фондация „Пловдив 2019“ и холандския град Леуварден - Европейска столица на културата през 2018 година, който обединява артисти, представители на идишката, българската и ромската култура. Участниците в проекта са професионални музиканти от Холандия, музиканти от АМТИИ и музикантите от Оркестър „Брестовица“.

Main Menu