Печат на тази страница

Бойко Рановски: Техническите паспорти на автомобилите може и да са електронни, ще има пределни цени за прегледа /видео/

14 Авг 2019 17:14

Техническите паспорти на автомобилите в България ще бъдат електронни. Това заяви директорът на Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” Бойко Рановски. "Групата, която изготви другите два законопроекта, ще се събере и ще прецени кои от забележките и предложенията ще останат. Това, което е предвидено преди първоначална регистрация, е на превозните средства в страната да се извършва идентификация и проверка на техническото състояние. Това, че ще има паспорт с техническите данни. Това са данни, които ще се съхраняват в информационна система, предавани електронно към МВР. За регистрация ще трябва да носите документ за собственост на автомобила.", допълни той. Според него работна група ще работи по цените на документите. "Ще видим какво ще реши дали бъде твърда цената или да има пределна цена.", каза още Рановски.

 

Предложеният проект на Закон за пътните превозни средства не само, че няма да намали аварийността, но даже би бил предпоставка за нейното увеличение, както и за ненужно завишаване на разходите от страна на собственици на ППС. Това се посочва в официално становище на Българското обединение на шофьорите. Според организацията това е поредният фактор, който е пряка предпоставка за завишаване на корупцията на пътя.

В този проект на закон прозират много лобистки интереси, категорични са от БОШ и дават пример с предложението за санкциониране на всеки собственик, който извършва ремонтни дейности по автомобила си. Според тях това ще доведе до значително поскъпване на автомонтьорските услуги, ще затрудни търговията с авточасти и дори може да създаде условия за нерегламентирана такава.

Те се обявяват и против създаването на т. нар. "технически паспорт", който според тях е поредната допълнително създадена административна тежест за собствениците на автомобили.

Според тях новият начин за регистрация само ще завиши разходите по нея, което ще доведе до намаляване на вноса на втора употреба ППС на възраст, по-малка от средната на родния автопарк.

От Българското обединение на шофьорите са на мнение, че евентуалното приемане на Закона за пътните превозни средства в този му вид ще увеличи многократно разходите за първа регистрация на всички ППС, но без това да промени реалното състояние на автопарка.

Те прогнозират и че времето за регистрация на ППС ще се увеличи, а задължителното изкарване на "технически паспорт" ще генерира огромни приходи към избрани от авторите на закона фирми.

Всичко това няма да промени аварийноста по нашите пътища, но може да създаде поредната корупционна практика, заявяват от БОШ.

По тази причина от организацията настояват проектите да бъдат отхвърлени и да започне работа по разписването на нов Закон за движение по пътищата.

Main Menu