Променят комплексното разрешително на завода край Шишманци

24 Авг 2019 13:44

Жители на четири населени места – Шишманци, Белозем, Болярино и Раковски, се събраха на протест пред завода за отпадъци край Шишманци. Стотици хора настояваха за чист въздух.

 

Млади момичета носеха плакати с надписи "Искам да порасна здрав". Всички хора настояваха заводът за преработка на отпадъци да спре да функционира. Ако ли не поне да не се стига до поредни пожари и обгазявания.

 

На протеста дойде и министърът на околната среда и водите Нено Димов, който обиколи завода. Екоминистърът беше категоричен, че заводът няма да спре да работи.

„Ще бъде променено комплексното разрешително, за да се забрани директното депониране на отпадъци, както е било до момента. Срокът е 6 месеца. Собствениците ще бъдат и глобени“, допълни Димов.

Междувременно в понеделник в общината беше внесена гражданска група и искане за провеждането на референдум за бъдещето на завода за отпадъци.

Отделно кметът на Раковски Павел Гуджеров изпрати до премиера Бойко Борисов писмо, придружено от протестна подписка, подкрепена от близо 2 хил. и 300 души. В него се призовава за спешни мерки от страна на институциите, за да няма повече подобни инциденти.

“Този завод, ако не може да работи както трябва, не трябва да работи въобще“, каза кметът Гуджеров.

 

“В момента комплексното разрешително разрешава три варианта – да се сепарира, да се компостира и да се депонира. Първите два ще останат и едва след тях ще бъде допуснато само на останалите фракции, които не могат да се сепарират или компостират, да бъдат депонирани. Т.е. от три възможности ще станат – задължително сепариране, задължително компостиране и едва тогава остатъкът депониране. От гледна точка на противопожарната безопасност, това което е в нашите правомощия ние сме разпоредили вече да има много по-големи запаси от пръст и да има много по-сериозно запръстяване. Това е завод, който има определени функции, очевидно не на 100%, но има капацитета по това, което видях и след промяната на комплексното трябва да може да изпълнява всичките си задължения“, заяви Нено Димов.

 

Срещата на министъра с протестиращите продължава в сградата на читалището в село Шишманци. Блокадата на пътя за Белозем беше прекратена, като заради нея се бяха образували колони от автомобили и в двете посоки. Движението вече е нормализирано.

Main Menu