Електронните устройства пречат на детето да развие емоционалната си интелигентност

25 Авг 2019 16:41

 

Съвместно проучване на Харвардския и Станфордския университет показва, че само 15% от успеха в живота се дължи на умствения интелект (IQ), 85% се дължи на емоционалната интелигентност (EIQ,).
Емоционалната интелигентност е осъзнаване, разбиране и способност за изразяване и управление на емоциите. Тя ни дава възможност да изградим здравословни взаимоотношения с околните и да осъществяваме контрол над негативните си емоции, които влияят върху способността ни да мислим, да се фокусираме и да извършваме задълженията си докрай. Уменията да се справяме с емоциите ни помагат да съхраним връзките си, да сме успешни в работата си и подхранват здравето и благополучието ни.
Емоционална интелигентност се формира в детството, а усъвършенстването й продължава цял живот. Затова си струва да положим усилия за развитието за емоционалната интелигентност на детето.
На първо място емоционална интелигентност е осъзнаване и разбиране на емоциите. Детето трябва да се научи да разбира и приема, преди да може да контролира и изразява своите емоции.
Емоциите не са неудобство, а по-скоро част от човешката еволюция, която служи на определена цел. Теоретично се предполага, че всяка от нашите първични емоции е еволюирала, за да служи на различни цели и да мотивира поведението ни.
Например тъгата е емоция, която може да забави както мисловната, така и двигателната дейност. Това може да ни даде възможност да се замислим за източника на нашето емоционално неразположение и да разгледаме по-отблизо това, което го е предизвикало.
Обратно, гневът ускорява и мобилизира интензивна енергия и изпраща кръв към крайниците ни. Това е наследството от прародителите ни като подготовка за борба. В днешно време тези реакции дават енергия от различно естество. Гневът ни подсказва, че нашите права са били нарушени и ни помага да се мобилизираме за защита срещу бъдещи заплахи.
Емоциите на детето трябва да бъдат уважавани и отразявани. Това се отнася и за интензивните емоции при привидно ненапрегнати ситуации. Например детето ви изпитва интензивен гняв, когато не е в състояние да направи нещо, което преди това е постигало. Американската академия по педиатрия препоръчва на родителите да не използват новите технологии като начин за успокояване или укротяване на негативните емоции в тяхното дете. Използването на компютър, телефон, таблет и пр. като стратегия за успокояване може да доведе до проблеми със способността на децата да развият собствена регулация на емоциите.
Децата се нуждаят от преживяването на емоциите или от толерирането им за да развият самоконтрол и емоционална интелигентност.

Образователен център ЧЕРВЕНО

http://www.markcomm.org/cherveno-obrazovatelen-centar, Весела Балева

 

 

LGarden

Main Menu