Ново пространство в район “Тракия” ще бъде обновено

30 Авг 2019 09:01

 

Пространството между параклиса „Св. Георги“ и бл. 238/239 в район “Тракия” в Пловдив ще бъде облагородено от местните жители и платформата за чиста градска среда “АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!”. Конкретните стъпки за промяна и форматът на намеса в средата бяха обсъдени с жителите на микрорайон 12А на проведеното на 29 август обществено обсъждане. На място присъстваха експерт урбанист, екипът на сдружение БГ Бъди активен, инициатор на платформата “АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!” и представители на общинската администрация от района и много граждани. Предстои да бъде направен конкретен визуален проект за промяна на мястото и да се подготви план за изграждане и поддържане на облагородената зона. Самата промяна ще бъде направена от доброволци на „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ и местните жители с подкрепата на общината през м. септември.
През м. юли в инициативата на „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“, подкрепена от администрацията на Община Пловдив – Район „Тракия“, за облагородяване на нова зона в района бяха получени девет предложения от местните жители. Предпочетено за обновяване е пространството между параклиса „Св. Георги“ и бл. 238/239, заради демонстрираната готовност на хората от района да участват в изграждането и поддържането на новото пространство. Предложението е направено от жители на бл. 240. Районната администрация е потвърдила готовност да се ангажира с подготовката, озеленяването и залесяването на терена, а сдружение “BG Бъди активен” ще подпомогне процеса с доброволци, създаване на конкретния проект за мястото, след обсъждане с местната общност, и цялостна организация за осъществяването му.
Кметът на район Тракия господин Костадин Димитров сподели своята подкрепа с думите: "Много силно приветствам инициативи, които носят активната гражданска позиция. Впечатлен съм от намерението, от визията, от устремеността на екипа на БГ Бъди активен. Винаги в работата си, преди да стартираме даден проект, се обръщам към хората за мнение, защото това, което правим е за тях и е важно да знаем какви са техните очаквания, техните искания. Това е и първият етап от дейностите на БГ Бъди активен. Точно този подход към хората, който и аз самият прилагам, е едно от нещата, които ме накара да подкрепя каузата. Но водеща роля има акцентът в инициативата, а именно приобщаването на хората в процесите, защото е важно да бъдат част от случващото се и да припознават пространствата в градската среда, като така заявяват и своята гражданска позиция. Пожелавам успех на проекта и ще дам своята подкрепа - от това да съдействам институционално до това да се включа лично в преобрзяване на избраните пространства." 
В допълнение към обновеното пространство около параклиса „Св. Георги“ „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ ще осигури и поставянето на нови творчески елементи в парк „Елит“, отново в Район “Тракия”. На място ще бъде изграден огромен сенник от рециклирани пластмасови бутилки. Арт инсталацията ще бъде създадена от ALHM collective.
Т. нар. процес на плейсмейкинг – създаване на нови, лесно достъпни зони за срещи, спорт, игри и отдих в градска среда, включва три важни етапа – обсъждане, проектиране и изграждане. По тази схема се работи и за обновяването на избраната зона в Район “Тракия”. След проведеното вчера обсъждане, се пристъпва към създаване на конкретното проектиране на пространството и плана за изпълнението му. Ключовиелементи в този процес са активното участие и ентусиазмът на местните жители в планирането, проектирането, създаването и стопанисването на обновените места. През последните няколко години от сдружение БГ Бъди активен успешно бяха създадени 20 подобни места в други градове в страната в партньорство с местните общности. Подобен процес в момента тече и на Младежкия хълм в Пловдив, където заедно с Младежкия приключенски център и доброволци през миналия уикенд беше монтирана площадка с фитнес уреди. На място бяха събирани нови идеи за обновяване на района и скоро предстои обсъждане с гражданите на следващите стъпки за облагородяването му.
„Радваме се, че срещнахме ентусиасти сред жителите на район „Тракия“ и получихме подкрепа от Общината, за да обновим и облагородим конкретно място тук. Най-ценното е, че имаме повод местната общност да се ентусиазира и да се обедини около осъществяването на конкретна идея за подобряване на средата и качеството на живот. Искаме да вдъхновим хората да бъдат креативни, активни и отговорни към мястото, в което живеят. Според представително проучване сред пловдивчани от м. май тази година активните граждани по отношение на опазването на чиста и красива среда са между 25 и 30%. Добрата новина е, че има потенциал този дял да се увеличи с поне още 10% Вярваме, че е въпрос на време и натрупване на положителни примери, за да се случи това.“ – казва Ласка Ненова от сдружение БГ Бъди активен, инициатор на платформата „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“.

Main Menu