Мини-парк без фасове изниква върху паркинг в центъра на Пловдив на 13 септември

02 Сеп 2019 11:36

Платформата за чиста градска среда „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ отново ще зарадва жителите и гостите на града с един от своите подвижни кътове за срещи, който ще се появи за ден в центъра на Пловдив. Т.нар. _Място #БезОтпадъци е с площ колкото едно улично паркомясто и е част от международната инициатива PARK(ing) Day, която на 13 септември ще се проведе за първи път в Пловдив. Събитието, организирано от фондация Credo Bonum като част от календара на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, ще преобрази обществените паркинги на улиците „Отец Паисий“ и „Христо Г. Данов“ от места за автомобили в пространство за хората.
Малкият парк на „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ ще бъде център на дискусии и образователни инициативи, посветени на опазването на чистотата в града, намаляването и рециклирането на отпадъци. Един от акцентите на дискусиите ще бъде замърсяването с угарки от цигари. Освен източник на токсични вещества в природата, фасовете са трудно разградим отпадък, за който за съжаление много хора нехаят. Специално за пълнолетните посетители на парка #БезОтпадъци на PARK(ing) Day доброволците на сдружение БГ Бъди активен, инициатор на платформата „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“, са подготвили уникални ръчно изработени джобни пепелници. В удобните кутийки, направени от рециклируеми материали, могат да се събират фасовете от цигари по време на разходка, така че откритите пространства да не се замърсяват.
„Подобни места за срещи с хората на неочаквани места в града, мотивират за промяна и са добър пример как работи т.нар. тактически урбанизъм. Като демонстрираме как пространствата в града могат да се отворят за жителите и да станат център за общуване, ние променяме не само физическата среда, но и културата на хората. А това е и една от целите на PARK(ing) Day.“ – казва Ласка Ненова от БГ Бъди активен.
На първото издание на PARK(ing) Day в Пловдив платформата „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ ще даде възможност и на останалите участници в инициативата, и на посетителите да събират разделно отпадъците по време на събитието, а след това ще се погрижи за тяхното оползотворяване. Проявата следва формата на международната отворена инициатива PARK(ing) Day на организацията Rebar, която от 2005 г. до сега събира все повече привърженици в различни градове по света. В България инициативата е организирана за първи път от фондация Credo Bonum през 2011 г. в София и оттогава се провежда ежегодно в столицата.

Платформата за чиста градска среда „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ работи активно от пролетта на 2019 и вече подкрепи някои от най-значимите събития от календара на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, като осигури обучения и подкрепа за разделно събиране на отпадъците. Бяха проведени и няколко акции сред гражданите, с които да бъде привлечено вниманието им към нуждата от лична отговорност в опазването на чистота. През м. юли всеки вторник и четвъртък в Цар-Симеоновата градина платформата организира “Чисти вечери” - забавни занимания и игри, посветени на намаляване и оползотворяване на отпадъците за деца и родители. Предстои анонсиране на акция към компании за организиране на разделно събиране на отпадъците, както и осигуряване на нови места за сядане в места с активни граждани. През септември ще бъде организирано Есенно почистване на различни градски зони.

Main Menu