Митрополит Николай: Бог да пази Пловдив от земетръси, огън, нашествия на другородци и всякакво зло

06 Сеп 2019 14:43

 С тържествен молебен започнаха честванията на Съединението в Пловдив. "Вярата, надеждата и любовта са добродетелите, които обединяват нацията ни днес". Тези думи бяха част от поздрава на пловдивския митрополит Николай за 134-ата годишнина от Съединението на България. Негово високопреосвещенство отслужи тържествен молебен в катедралния храм „Света Богородица“. На него присъстваха пловдивският кмет Иван Тотев, областният управител Здравко Димитров, председателя на ОбС Савина Петкова, районни кметове, командирът на 68 бригада“Специални сили“ бр.ген. Явор Матеев, много политици, общественици и интелектуалци и граждани.

"Църквата не може да се включи в общия негативен хор. Ние констатираме заболяването, а лечението е следното. Срещу отровата се действа с противоотрова. Тя е любов, памет, смелост, човеколюбие. Срещу разединението посланието е вяра в Исус Христа. Бог да пази Пловдив от земетръси, огън, нашествия на другородци и всякакво зло", изрече владиката

Според него «съвременното българско общество е изпаднало в състояние на омраза, безпаметност, страх и егоизъм. Срещу отровата, разяждаща общественият организъм, лечението е противоотрова, а противоотровата на омразата е любов, на безпаметността е памет, на страха – смелост, а на егоизма е човеколюбие», каза митрополит Николай.

След службата официалните лица се поклониха и поднесоха венци и цветя пред паметника на Захари Стоянов в Дондуковата градина и на паметна плоча на майор Райчо Николов – единственият загинал при осъществяването на акта на Съединението. Празничната програма продължи на площад Стефан Стамболов с концерт на Биг Бенд Пловдив.


В 18.30 часа пред Военния клуб започва възстановката на събитията от 6 септември 1885 година, от комитет „Родолюбие“. В представлението на площад „Централен“, което възкресява спомените за Съединението участват мъже, жени и деца. Мъжете са пресъздали летните униформи на румелийската милиция въз основа на снимки и документи от времето на Съединението. Те използват автентично оръжие от времето на Руско-турската война.

В 19.00 часа на Площад „Стефан Стамболов“ започва фолклорен концерт.

В 19.45 часа в Музея на Съединението ще бъде открита изложбата „Пловдив в културната история на
България”. Кулминацията на честването е тържествената заря-проверка, която започва в 20.30 часа
пред паметника на Съединението. Слово ще произнесат президентът Румен Радев и пловдивският
кмет Иван Тотев.

.

Main Menu