Румен Радев: Отдавна не знаем какъв е идеалът ни, а Съединението остава повече на думи

06 Сеп 2019 21:49

Отдавна не знаем какъв е идеалът ни, а Съединението остава повече на думи. Все повече се призовава за ново съединение, но се пропуска, че то минава през разделение. Епохата иска от нас да се разделим с всичко, което тежи и спира движението на нацията ни напред.

Трябва да се разделим с беззаконието, арогантността и апатията, да отхвърлим нихилизма, да осъзнаем, че докато позволяваме на несправедливостта да царува, не можем да бъдем истински единни. Това каза в тържественото си слово президентът Румен Радев на площад "Съединение "в Пловдив по време на тържественото честване на 134-годишнината от Съединението на България. Тържествена заря-проверка днес присъстваха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, митрополит Николай областният управител на Пловдив Здравко Димитров, кметът на Пловдив Иван Тотев, председателят на ОбС Пловдив Савина Петкова, депутати, кметове и общински съветници.

Държавният глава цитира думите на министър-председателя Петко Каравелов от 1885 година: "Направихме каквото можахме и колкото можахме. Сега можем да чакаме съда на историята". На седмата година от обявяването на свободата българите са показали, че няма да чакат Великите сили да се съберат, за да чакат съдбата си.

Нашите предци продължаваха да живеят с идеала за сплотена, обединена и независима България. В онзи миг политиците ни са съумяли да бъдат на висотата на народа, каза още Радев. Днес търсим гордост в миналото и често забравяме своя дълг пред настоящето и бъдещето.Истинската оценка за делата ни ще дадат онези, които идват след нас, но съдбата на нацията се кове тук и сега. Наш дълг е заедно да съградим достоен и справедлив живот в свободна, демократична и просперираща държава. Да живее Съединението, да живее България, завърши словото си президентът.

По традиция Огънят на признателността беше запален на площада. Почетена беше паметта на княз Александър Батенберг, Стефан Стамболов, Захари Стоянов, Иван Андонов, майор Данаил Николаев, пор. Въльо Стефанов, майор Райчо Николов, Продан Тошков, Димитър Матевски и други участници и организатори на Съединението на страната ни.

Main Menu