Печат на тази страница

Само за месец: 6-ма нови дарители „осиновиха“ птици от Епископската базилика на Филипопол

11 Сеп 2019 15:38

6 компании и частни лица от България и САЩ са новите дарители в кампанията „Подари си птица“ на фондация „Приятели на базиликата“. От пролетта фондацията набира средства от бизнес общността и граждани, с които ще подпомага културни събития, представления, детски образователни програми, изложби, конференции в Епископската базилика на Филипопол. Първите 11 дарители са „EVN България“, „Спийдфлоу“, „Милара Интернешънъл“, „Атаро Клима“, „Камо билд“, „Интеркомплекс“, фондация „Пигмалион“, Съветът на директорите на Фондация „Америка за България“, семейство Шилър, семейство Вандер Уил, Шарлийн и Гари МакДугъл.

Само в рамките на месец към тях се присъединиха благодетелите от Пловдив – г-н Петър Георгиев Спасов, фирма „АНДИ“ – която осигурява системи за сигурност вече 26 години, както и един от лидерите в областта на правните услуги „Респект консулт“, чийто екип от адвокати участва в създаването и развитието на Тракия икономическа зона. Джойс и Франк Бауър, семейство Скот Фалк и семейство Карпентър са новите дарители от САЩ. До този момент кампанията „Подари си птица“ е събрала 87 500 лева.

Кампанията бе инициирана от фондация „Приятели на базиликата - Пловдив“, която обединява активни граждани и бизнеса под тепетата. Нейната мисия е да превърне Епископската базилика в оживен културно-образователен център, привлекателно място за деца и възрастни, пловдивчани и гости.

В Базиликата бяха открити два слоя мозайки с обща площ от около 2000 кв.м. Горният слой съдържа изображения на над 60 различни птици, сред които бизнесът и гражданите избират, осиновяват и се „грижат“ за тях, като даряват 5000 лева.

Кампанията тече постоянно. За повече информация може да посетите сайта www.plovdivmosaics.org или да се свържете с Катя Стайкова, изпълнителен директор на фондация „Приятели на базиликата – Пловдив“, на телефон +359 886 300 333 или имейл Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. и Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..

С напредването на строителството на музейния комплекс „Епископска базилика“ интересът към „осиновяването“ на птиците расте, констатира Катя Стайкова. Тя напомня, че в сайта на кампанията са качени още изображения на прелестни хвъркати, от които дарителите да избират. А могат да ги видят и на живо, на място.
Екипът от реставратори на доц. Елена Кантарева вече монтира мозаечните птици на втория етаж на сградата. На т.нар. археологическо ниво са мозайките от IV век, които се виждат от двете страни на експозиционното пространство на първия етаж.
Най-големият музей на мозайките в Европа е сред най-значимите реставрационни проекти в България от последните няколко десетилетия, осъществен с подкрепата на Фондация „Америка за България“, Община Пловдив и Министерството на културата, и с участието на стотици доброволци.
Повече за Епископската базилика на Филипопол може да научите в специално изготвените аудио серии за нея. Епизодите са с двуезична версия - на български и на английски и може да ги чуете в линковете по-долу:

• Spotify
• Apple Podcast
• Soundcloud

Main Menu