Теменужка Петкова: ЕРП-тата са готови за зимата. Енергийната сигурност на държавата е стабилна

20 Окт 2019 15:20

ЕРП-та са стабилни и са в готовност за предстоящия зимен сезон. В момента се изготвя подробен доклад след проверките на дружествата. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която посети Териториалното диспечерско управление Юг /ТДУ/ в Пловдив.

ТДУ ръководи цялата високоволтова мрежа от област Пазарджик до Бургаско и управлява всички съоръжения, собственост на ЕСО. В управлението в Пловдив бяха реализирани няколко големи проекта, повод за които бе и посещението на енергийния министър. "На практика показваме успешните проекти с модернизацията на диспечерското управление. Тя се управлява и дистанционно, което ще пести време. Повредите ще се отстраняват по-лесно. В Пловдив се намира един от петте опорни пункта в страната на базата, на която се повишава енергийната сигурност у нас. Тази система ще спести и пари на държавата и гражданите. ", каза Теменужка Петкова.

По проекта „Повишаване на енергийната ефективност в „ЕСО“ ЕАД“, финансиран по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г., се реализира оползотворяване на отпадна топлина от автотрансформатори в подстанция „Пловдив“. Стойността на проекта е 400 000 лв. Извършена е и реконструкция на 110 кV-подстанция „Игнатиев“ на стойност 956 400 лв.

„В Пловдив наблюдавах работата на един от опорните пунктове на „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД. Със съфинансиране от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) се извършва модернизация и разширение на системите за оперативно управление на централно диспечерско управление на ЕСО ЕАД. Общата стойност на проектите е 2 435 346 евро, като 50% са финансирани със собствени средства от ЕСО, а останалите 50% са безвъзмездна помощ от ЕБВР. В рамките на проекта се въвеждат в експлоатация системи за сигурност на четири опорни пункта на подстанции, включително и в Пловдив“, посочи министър Петкова.

Проектите, които ЕСО изпълнява са свързани с модернизация на системите за управление и контрол. Тези проекти са важни, защото са изцяло в интерес на потребителите – и битовите, и бизнес клиентите, подчерта министър Теменужка Петкова.

Заедно с нея на посещението бяха кандидатът за кмет на ГЕРБ Здравко Димитров и кандидатът за кмет на район „Южен“ Костадин Язов.

Познавам Здравко Димитров като успешен областен управител и съм убедена, че ще бъде и успешен кмет на община Пловдив. Той ще гарантира устойчевото развитие на Пловдив., категорична бе Теменужка Петкова.След това Теменужка Петкова посети изборната шатра на ГЕРБ на Главната. Заедно с Костадин Язов се разходиха по обновения площад Централен, където кандидатът за кмет на Южен запозна Теменужка Петкова с архитектурните разкопки. ""Всички сме свидетели, как предишният кмет на Пловдив Иван Тотев разви града. Пловдив се превръща в икономическо средище. Това трябва да продължи и гражданите да подкрепят и дадат своя глас за кандидатите на ГЕРБ.", каза Теменужка Петкова пред шатрата на ГЕРБ, където беше посрещната от депутатът Димитър Лазаров, Атанас Узунов и други кандидати за общински съветници от ГЕРБ.

Main Menu