Дани Каназирева и „Съюз за Пловдив“: Знаем какво направихте миналата нощ

28 Окт 2019 13:06

Искрено благодаря на всички пловдивчани, които излязоха да гласуват вчера. Благодаря на всички, които подкрепиха мен и кандидатите на “Съюз за Пловдив”. Благодаря също и на всеки, който избра да подкрепи други кандидати. Трябва да се радваме, че българската демокрация дава все още право на гражданите да решават с гласа си.
Всичко, което последва вечерта след изборите, ми дава основание да кажа, че “все още” имаме това право. Многобройните престъпления срещу демокрацията снощи трябва да ни послужат за сигнал, че скоро ще е напълно верен циничният израз, че “Не е важно кой гласува, важно е кой брои”.

Броенето

Няма да бъда голословна. Видяхме с очите си секции, в които бяха подписвани по два протокола - в единия има гласове за нас, в другия няма. Познайте кой беше изпратен в Общинската избирателна комисия. По четири-пет задраскани гласа в секция бяха достатъчни, за да бъде заличена преднината ни и на балотаж да отиде друг.
Сигурно се питате как членовете на секционни избирателни комисии са допуснали това. Сега е важно да си припомним, че тези комисии са на пряко подчинение на парламентарните партии. Само те имат право да излъчват членове, те разпределят помежду си ръководствата и те имат общ интерес да преброят правилно своите си гласове и да омаловажат значението на другите. Може би е време да помислим дали е добре да продължим с този модел.

Проучванията

Помните как през цялата кампания бяха публикувани проучвания, които изобщо не ни забелязваха. Помните как редица проучвания обявиха за фаворит този кандидат, когото снощи едвам добутаха до втори тур. Сега вече е ясно, че това беше груб опит за пропаганда и за създаване на фалшива картина преди вота.
Някои от социологическите агенции дотолкова се престараха, че вчера за “екзит пол” проучванията предварително си бяха напечатали въпроса: Кого ще подкрепите на втори тур - Димитров или Атанасов? Това не е честно състезание. Подадохме жалба с искане за спиране на тези проучвания на територията на целия град, но не я уважиха. По-късно имаха нахалството да ни обвинят, че ние сме манипулирали проучванията.
Нито един от уважаваните социолози не може да обясни къде отидоха тези гласове, които те измериха вчера през деня. Тези хора също са гласували, но после са дошли онези, които броят.

Купени гласове

Избирателната активност беше изключително ниска. Това направи още по-видимо пазаруването на гласове на едро. Вижте резултатите - има кандидати и листи, за които никой нищо не е чул в кампанията, но имат много гласове. Всички знаем как става това.

 

Всички изредени дотук манипулации стават с пари и власт. Ние нямаме нито пари, нито власт. Направихме абсолютно сами кампанията си, ходихме от квартал на квартал, срещнахме се лично с десетки хиляди пловдивчани. Други имат пари и власт и накрая успяват да постигнат целите си.

 

Много искам да видя радостта на лицето на класиралия се за балотажа. И много се съмнявам, че ще я видя. Те са напълно наясно какво направиха снощи и тази вина ще ги преследва вечно.

 

Искам да завърша с две лоши и една добра новина. Първата лоша новина е, че демокрацията ни има сериозен проблем, след като гласовете на хората могат просто да бъдат заличавани. Втората е, че Тотев отново ще има огромна власт в града ни, защото успя да използва парите и властта си за всичко, описано дотук.

 

Добрата новина е, че има хиляди пловдивчани, които искат честно състезание и истинска промяна. На всички тях благодаря от сърце.

Main Menu