Проект „Народните будители и аз“: даваш знания – получаваш книги

30 Окт 2019 08:31

 

Националният проект „Народните будители и аз“ днес дава старт на своето юбилейно десето издание. В надпревара със знания за българската история и Възраждане отново се включват ученици от цялата страна. За 10 години ръководителят на проекта доцент Кирчо Атанасов като опитен педагог превърна учението в състезание, в място за лична и колективна изява на младите хора, на учителите, на училищата. Резултатите: от 2010 до 2019 година в проекта „Народните будители и аз“ са участвали над 76 000 ученици. Само през миналата година деветото издание на проекта събра усилията да „знаят своя род и език“ и да докажат в състезание своите знания над 6000 ученици от 10 области в България. 248 ученически паралелки от 28 училища се състезаваха във викторини с въпроси и отговори и бяха оценявани от учители по история и външни оценители. 61 индивидуалните участници се състезаваха със свое есе, разказ, мултимедийна презентация или рисунка на историческа тематика.

Състезанията между учениците са много емоционални, те носят духа и възрожденския плам, поет от новото поколение на България, казва Кирчо Атанасов. За качеството на състезанието много показателен бе финалът между единадесетокласниците от Образцовата математическа гимназия „Акад. К. Попов“ в Пловдив и Езикова гимназия „Пловдив“ /английската гимназия/. Победителят изпревари съперниците си само с една стотна!

 

Стартът на 10-тото издание на „Народните будители и аз“е днес 30 октомври от 19 часа в Гранд хотел „Пловдив“. Ученици са подготвили пет театрални миниатюри, посветени на най-важните етапи от българската история - от основаването на държавата до Априлското въстание. Те са нарекли представлението „Епопея на незабравимите“. Артистите са ученици от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив, режисурата е поверена на техни учители, а сценарият е подготвен от учители от Образцовата математическа гимназия.

 

Организатори на националния проект „Народните будители и аз“ са четирите клубове „Ротари“ в Пловдив, клуб „Зонта“, общинският комитет „Васил Левски“ и читалище „Пенчо Славейков 1908“ - Пловдив. На тържеството са поканени: президентът Румен Радев - патрон на проекта „Народните будители и аз“, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, областния управител на Пловдив Здравко Димитров, Савина Петкова – председател на Общинския съвет в Пловдив, командирът на 68-ма бригада „Специални сили“ генерал Явор Матеев, четирима български академици - членове на националното жури. 1000 книги за празника ще дарят четири български издателства. Учебна и прочитна литература ще приемат в дар всички библиотеките на училищата, които са участвали в деветата надпревара „Народните будители и аз“.

 

„Ще честваме празника на Народните будители по специален начин: даваме възможност на много хора да си припомнят и да научат за делата на именити българи чрез викторина. На 1 ноември 2019 година в мол „Марково тепе“ от 15 до 17 часа на партерния етаж /ниво 0/ ученици от пловдивски училища ще представят 15 мултимедийни презентации за народни будители. На входовете на мола те ще раздават 120 въпроса, свързани с живота и дейността на народни будители. За да отговорите на зададения въпрос можете да ползвате всякакви източници. При верен отговор ще получите награда – една книга. Очакваме ви на 1 ноември 2019 година да се включите в тържеството и викторината с награди. За верни отговори сме подготвили подарък 120 книги.“ - доц. Кирчо Атанасов, ръководител на проект „Народните будители и аз“.

Main Menu