Оспорвани балотажи под тепетата

03 Ное 2019 08:13

Без проблеми в секционните избирателни комисии (СИК) започна изборният ден в община Пловдив. Всички 476 секции започнаха нормално в 7:00 часа. Краят на изборния ден е в 20.00 часа. Ако към този час пред секциите има чакащи, те ще гласуват, но не по късно от 21.00 часа. Гласува се по обичайния начин - като в квадратчето с номера на предпочитания кандидат се поставя знак Х или V с химикал, пишещ със син цвят. В бюлетините отново има и квадратче "Не подкрепям никого".

И днес службите за издаване на лични документи ще работят за всички, които искат да упражнят правото си на вот, но нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи за самоличност, защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок.

От 8:30 до 19.30 часа в местата, където ще има балотаж, ще се издават нови удостоверения за гласуване, тъй като издадените удостоверения за първия тур са невалидни. Тези документи са валидни само пред Секционната избирателна комисия днес. От полицията припомнят още, че удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес обаче се издават от общинската администрация.

Драматичен се очаква да бъде балотажът в Пловдив. На първия тур на местните избори избирателната активност в Пловдив бе 39.57%. От 286 845 гласоподаватели до урните са отишли 113 448. За първи път днес ще гласуват 64 пловдивчани. Те са навършили 18 години в периода от 27 октомври до 2 ноември. Това съобщиха от служба "ГРАО" в община Пловдив. Към днешна дата броят на избирателите в общината е 286 859.

На балотаж се явяват издигнатият от ГЕРБ Здравко Димитров, който събра 39 777 гласа подкрепа. Срещу него застава Славчо Атанасов от местната коалиция НФСБ/ ВМРО, който събра 17 775 гласа на първия тур.

Само в район „Тракия“ на първи тур преизбраха досегашния кмет Костадин Димитров. В два района ГЕРБ се изправя срещу БСП – в „Западен“ досегашният кмет Димитър Колев от ГЕРБ ще спори с Десислава Йорданова от БСП, а в „Северен“ Стоян Алексиев от ГЕРБ е срещу Атанас Баташки от БСП. В „Централен“ досегашният кмет Георги Стаменов от ГЕРБ за втори път се изправя на балотаж срещу Георги Титюков от "Кауза Пловдив“. В "Източен" балотажът е между Иван Стоянов от ГЕРБ и Илия Матаков от ЗС "Александър Стамболийски". В район „Южен“ на балотаж са Костадин Язов от ГЕРБ и Борислав Инчев от НФСБ-ВМРО.

Main Menu