Фотоизложба разказва за историята на големите дарители на Пловдив

05 Ное 2019 18:58

Уникални старинни фотографии и вдъхновяващи примери за благородство показва новата изложба на вестник „Марица“ и „Хермес медия“. Експозицията, която е част от традиционната културна кампания „Пловдив през годините“, е посветена на големите дарители под тепетата и региона. Официално изложбата бе открита днес в Културен център „Тракарт“. Тя е представена в 20 табла, разположени на входа за Цар Симеоновата градина, до фонтаните в близост до Военния клуб.

Във фотографските пана са нагледно показани щедрите дарения извършени от духовници, просветители и държавници като Иван Евстр. Гешов, Екзарх Йосиф, отец Кирил Нектариев, Христо Г. Данов и други. Наред с тях са представени и големите индустриалци и търговци, които развиват мащабна социална дейност като Кудоглу, братята Христо и Евлоги Георгиеви, Стефан Обрейков и други.

Изложбата „Дарителите“ разкрива интересни факти за знаменития род Чалъковци, с чиито средства са построени почти всички храмове в Стария град, и които изнасят на гърба си борбата за църковна и национална независимост през XIX век. Представени са делата на женските благотворителни дружества „Майчина грижа“ и „Подкрепа“, които в началото на миналия век отварят безплатни трапезарии за бедни деца, летни лагери и лечебни заведения.

За идеята на кампанията, целите и акцентите на изложбата говориха журналистът и главен редактор на вестник „Марица“ Руси Чернев, заместник –кметът по култура и туризъм инж. Александър Държиков, Димитър Райчев, подготвил уникални стари фотографии и текстове за историята на най-изявените филантропи и плодовете на техните дарения и Нина Димовска – директор на дирекция „Култура и културно наследство“.

Сред гостите на откриването бяха Костадин Димитров – кмет на район “Тракия“, общественици, писатели, художници, журналисти и част от съвременните дарители – представители на пловдивския бизнес, които не само подкрепят кампанията „Пловдив през годините“, но и голяма част от културните събития в града.

 

„За мен е изключително удоволствие да присъствам на представянето на 7-та поред инициатива на ИК „Марица” от кампанията "Пловдив през годините". Сигурен съм, че това традиционно вече за града събитие, ще има дълъг живот, защото всяка добра инициатива трябва да се подкрепя. Това е и причината досега община Пловдив да застава неотклонно зад нея, зад всяка добра идея за града. Впечатлен съм от последователността, с която се избират най-актуалните теми. Особено важно е за младите хора. Експозицията се намира на едно също толкова емблематично и любимо за пловдивчани място - Цар Симеоновата градина.

Акцентът в кампанията е поставен върху големите личности, надживели времето не със своите лични успехи или икономически просперитет, а с благодеянията си. Чрез тяхната благотворителност под тепетата са построени църкви, училища и болници.

Изложбата показва, че духът на големите пловдивски дарители е жив, а приемствеността вече дава своите резултати в социалната ангажираност и на днешния бизнес към различни обществени и човешки каузи.“, каза в обръщението си на откриването инж. Александър Държиков.

Main Menu