Печат на тази страница

Николай Радев: Ще бъдем ясна и отчетлива опозиция в Пловдивския общински съвет

11 Ное 2019 14:47

„Да работим наистина за пловдивчани и да свършим онова, което очакват от нас”, призова Николай Радев, водач на листата на „БСП за България” и общински съветник с най-много мандати в местния парламент на Пловдив. Той се обърна към всички свои колеги, които днес положиха клетва на първото тържествено заседание в зала „Съединение” на Регионален исторически музей – Пловдив. В речта си подчерта, че Пловдивският общински съвет трябва да си върне изгубения в последните години статут на управленски орган. „Пожелавам в този мандат Общинският съвет да се превърне в органа, който взема решенията и движи града напред”, каза Николай Радев. По думите му новоизбраният кмет има тежката задача да върне Пловдив в челните позиции на страната. Той обаче не спести притеснителния факт, че демокрацията в най-стария обживян европейски град „куца”, защото все по-малко хора гласуват, а излъчените политически формации в местния парламент пазят тишина. „Днес са тихи и кротки, защото само след няколко дни ще видим техни представители като заместник-кметове и общински началници. Това не е формата, в която трябва да работим”, изтъкна Радев. Той се обърна и към ГЕРБ с предупреждението, че да обземат цялата власт не е полезно. Социалистът коригира кмета с изказването му, че политическите сили имат едни и същи приоритети за града. „Не бяхте прав, защото нашите приоритети са различни от вашите и те са здравето и образованието на пловдивчани”, подчерта Николай Радев. Той заяви отчетливо, че БСП ще бъде ясна и откровена опозиция, ще внася своите предложения в Общинския съвет, ще отстоява демокрацията. Последната, повтори Радев, е застрашена, а от изложението му стана ясно, че има предвид и избора на председател на Общинския съвет . Както се очакваше, пръв сред равни в пловдивския парламент стана Александър Държиков.
На присъстващите в залата направи впечатление, че в началото, при обръщението си към присъстващите представители на институции Николай Радев пропусна новоназначената областна управителка Дани Каназирева, станала обект на коментари и в днешния ден с политическите си метаморфози и драми с екзитполовете.
В новия мандат пловдивската левица има седем свои представители. Това са директорът на Английската гимназия Николай Радев, мениджърът Тодор Стоилов, доцентът по лозарство Ангел Иванов, хирургът и главен асистент в Медицински университет - Пловдив д-р Атанас Баташки, бизнесменът Димитър Чолаков, експертът по счетоводство и контрол Добромира Тошева и инж. Йордан Василев – специалист по компютърни системи.

Main Menu