Доброволци обновиха междублоково пространство в Район „Тракия“

17 Ное 2019 08:44

 

 

Жителите на зоната около Параклиса „Св. Георги Победоносец“ и ул. „Проф. Цветан Лазаров“ в Район „Тракия“ в Пловдив вече се радват на обновено междублоково пространство. Т. нар. _Място Тракия е създадено през последните няколко месеца с труда на десетки доброволци, живеещи наблизо и със съдействието на местната община – Район „Тракия“. Инициативата е на платформата за чиста градска среда „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ и е част от дейностите на сдружение БГ Бъди активен за облагородяване на градски пространства, обединени под името _Място.

С участието на жители, експерти, активисти и администрация зелената площ край блоковете е разчистена, теренът е заравнен, край велоалеята са засадени 35 нови дръвчета, детската площадка е обновена, а на място са поставени модерни пейки от рециклирани материали. Предстои поставянето и на тенис маса.

Процесът започна през м. юли, когато по инициатива на „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ и със съдействието на Общината жителите на Район „Тракия“ бяха поканени да предложат обществени пространства за обновяване. От получените девет предложения беше предпочетено мястото между Параклиса „Св. Георги“ и бл. 238/239, заради готовността на жителите да участват в създаването и поддържането на зоната. Администрацията на Район „Тракия“ се ангажира с подготовка на терена, озеленяване и залесяване, а активистите от „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ осигуриха координиране на дейностите, ангажиране на технически експерти и доброволци, както и част от материалите, сред които пейки от рециклирана пластмаса.

Облагородяването на общественото пространство е направено по метода на т. нар. Placemaking – стратегия за партньорство между местните общности, институциите и бизнеса в създаването и управлението на обществени пространства. Негова цел е подобряване на икономическото и социалното благополучие и качеството на живот на жителите. Процесът включва допитване до гражданите, обществено обсъждане на нужните промени, одобрение на плана за действие, както и ангажиране на гражданите в обновяването и поддържането на местата.

През последните няколко години сдружение БГ Бъди активен е помогнало на местните общности от 23 населени места в България да създадат или обновят  конкретни места в техните квартали, като е съдействало с експертиза, връзка с администрацията и подкрепа за местни граждански организации.

 „Радваме се, че създадохме работещо партньорство в Район „Тракия“, благодарение на отзивчивостта и подкрепата на местната администрация, и на готовността на жителите да бъдат активни в облагородяване на средата. Надявам се чрез този пример повече хора да бъдат готови да поемат отговорност да променят средата, в която живеят, и повече общини да бъдат убедени, че има начин да си сътрудничат успешно с хората.“ – каза Ласка Ненова от сдружение БГ Бъди активен, инициатор на платформата „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“.

 Темата за партньорството между гражданите, местната администрация и бизнеса за създаването на чиста, красива и достъпна градска среда ще бъде разисквана на предстоящия Форум Град #БезОтпадъци на 29 ноември 2019 г., организиран от БГ Бъди активен.

Активистите на сдружение БГ Бъди активен и от Приключенски център „Младежки хълм“ ще открият още едно облагородено място в Пловдив - т.нар. Приключенско _Място на Младежкия хълм.  На 17 ноември, неделя, от 11 часа пловдивчани са поканени да участват в спортна тренировка на открито на новата фитнес площадка и в еко работилници край Приключенския център. Ще могат да видят и обновената фасада на къщичката на центъра, изрисувана от артиста Lazzy Eve от платформата за съвременни визуални проекти в градска среда – VISIONARY.   

Платформата за чиста градска среда „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ е създадена от сдружение БГ Бъди активен и включва четири основни направления - намаляване на замърсяването от публични събития, насърчаване на рециклирането, активизиране на гражданите за поддържане на чиста градската среда и инициативи за  създаване на приятни и достъпни публични пространства в града. Платформата е подкрепена от Фондация Кока-Кола и работи в партньорство с Община Пловдив и ЕКОПАК. Дейностите са асоциирани с програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

За още информация, посетете блога на „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ и страницата на платформата във Фейсбук.

 

Main Menu