ОП „Чистота“: Предавайте стари мебели на специализираната площадка, пазете чист града

28 Ное 2019 09:07

 

Пловдивчани могат да предават стари дивани, гардероби, маси, столове, шкафове, матраци и друго излязло от употреба обзавеждане на специализираната площадка в базата на ОП „Чистота“ – ул. „Даме Груев“ 64 А, съобщи изпълняващият длъжността директор на общинското предприятие Николай Георгиев.
По думите му напролет се очаква отново да бъде възобновено събирането на стара покъщина по адреси и около съдовете за смесен битов отпадък. За първи път безплатната услуга започна през април и продължи цяло лято, тъй като традиционно това са сезоните, когато най-често се извършват битовите ремонти. Екипи на „Чистота“ и фирмата подизпълнител КМД работиха по график всяка събота и неделя, събраха тонове стари мебели, които бяха предадени за рециклиране.
На площадката в „Чистота“, която работи целогодишно без почивен ден, се приемат също електроуреди, хартиени, картонени, пластмасови и стъклени опаковки, хартия и картон, флуоресцентни тръби, автомобилни гуми и други разделно събрани отпадъци от домакинствата.
Николай Георгиев напомни, че категорично е забранено и изхвърлянето на строителни отпадъци край контейнерите. На 8 места в града са разположени съдове, в които гражданите могат да изхвърлят до 1 кубичен метър строителни отпадъци след ремонти в домакинствата. В район „Централен“ те се намират на ул. „Юрий Венелин“ №2 и ул. „Странджа“ №1, в „Северен“ – на ул. „Еледжик“ №11 (обръщалото на градските автобуси под Карловския надлез), в „Тракия“ – на ул. „Цар Симеон“ (до ЖП гара „Тракия“, околовръстното), в „Западен“ – на ул. „Дивна“ №1, в „Източен“ – на ул. „Богомил“ (срещу №100), в „Южен“ – на ул. „Даме Груев“ №64 А (пред базата на ОП „Чистота“).
„Нека гражданите използват по предназначение съдовете за смесен битов отпадък и цветните контейнери за разделно събиране на хартиени, пластмасови, метални и стъклени опаковки, да пазят града чист и не струпват камари нетипични отпадъци около съдовете или в междублоковите пространства“, призова Николай Георгиев.
Нерегламентираното изхвърляне на отпадъци подлежи на санкции – за физически лица глобата е от 500 до 1000 лв., а за еднолични търговци и юридически лица – от 1400 до 4000 лв.
На телефон 032/675 817 граждани и фирми могат да поръчат съдове за строителни отпадъци срещу заплащане по утвърден от Общинския съвет ценоразпис, както и да потърсят консултация за други проблеми, свързани с чистотата.

Main Menu