Решението за увеличаване на данъците в Пловдив изглежда неизбежно

29 Ное 2019 22:24

 

Разрастването на града е основната причина за увеличение на такса "смет". В Пловдив се преселват все повече жители от други общини и това няма как да не се отрази на комуналните услуги. Това заяви в ефира на Дарик радио Ангел Славов, общински съветник от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия в новия Общиснски съвет на Пловдив. Въпреки това допълни, че не очаква по-добра събираемост на данъците в града на пететата в резултат на увеличението.

Увеличението на такса смет е само за гражданите, но не и за фирмите - основната част от боклука в града се генерира предимно от тях. Това коментира дългогодишният общински съветник от БСП Николай Радев. Според него ниската събираемост на данъците означава, че е надскочен прагът, който могат да си позволят жителите на Пловдив.

От БСП смятат, че при формиране на данъка за автомобилите има конфликт на интереси. От друга страна, много представители на бизнеса регистрират превозните си средства в съседни общини, а не в Пловдив. Така постъпленията от този данък не влизат в общинския бюджет на града, обясни още в ефира на Дарик Николай Радев.

От "Съюз за Пловдив" контрираха, че в момента такса "смет" за бизнеса е 4 пъти по-висока от тази на гражданите и не може всеки дефицит в общинския съвет да се стоварва върху фирмите. "Винаги сме били срещу увеличението на такса смет, но в случая решението е и законово обосновано", заяви в интервю пред Дарик радио общинският съветник от "Съюз за Пловдив" Евелин Парасков. Той припомни, че до 2022 година трябва да бъде факт новият начин за определяне на такса "смет", съгласно който по-големите замърсители трябва да плащат повече.

Предложението на "Съюз за Пловдив" е данъкът за МПС да бъде намален за всички превозни средства с Евро 4, 5 и 6, а не само на 5 и 6. Като финансово изражение това ще доведе до минимални приходи в общината, подчерта Парасков.

Градът ни е една туристическа спалня и повишаването на такса "смет" е неизбежно, смята и дългогодишният общински съветник от ЗС "Александър Стамболийски" Георги Колев. По думите му е логично услугите, предлагани от общинската администрацията, да се увеличават заради повечето жители, които се преселват тук. Градът няма да има индустриални приходи, докато всички инвестиции са извън границите на Пловдив и големите постъпления от такси и данъци продължават да влизат в хазната на съседните общини "Родопи" и "Марица", категоричен е Колев.

Той обясни, че предварително подписаният договор между Общината и КМД изтича през месец ноември, а законът изисква процедурата по подписване на новия договор да стартира 6 месеца преди това. "Това не е договор, подписан в 12 без 5, такова е изискването на закона", обясни Георги Колев.

Както писахме, от януари 2020 година такса битови отпадъци за домакинствата в Пловдив ще бъде увеличена с 0,3% - от 1,5 на 1,8 промила, или с 1,20 лева на месец за домакинство. За юридическите лица този налог няма да се увеличава. Няма да има промяна за данък сгради, но новата местна власт предлага увеличение на данъка за прехвърляне на имот - от 2,5 на 3%. Ще бъде повишен и туристическият данък – променят се ставките за стая във всички хотели от една до пет звезди, като най-високата е 1, 20 лв.

Намаление ще има единствено на данък МПС - с близо 10% пада коефициентът, но единствено за автомобилите с Евро 5 и 6.
Промените се налагат заради финансовото състояние на общината, което, според новата местна управа, Иван Тотев е оставил в доста незавидно състояние. Новият кмет Здравко Димитрвов заяви, че замразяването на заплатите в администрацията и оптимизацията на персонала в общинските предприятия, ще е другата мярка в посока оптимизиране на разходите.

Събираемостта на приходите на общината не се очаква да надхвърли 80%.

Main Menu