Филм на ученици от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства с премиера на „Златен ритон“

02 Дек 2019 12:52

През периода от 2017 г. до 2019 г. учениците от Национална гимназия за сценични и екранни изкуства, Пловдив, България, съвместно с колегите им от Художествената гимназия по стъкларство от гр. Велашске Межирици, Чехия и Художествена гимназия от гр. Тренчин, Словакия работиха по проекта „Чешко-словашката културна следа в България“ по програма Еразъм +, К2.

Целта на проекта бе учениците от трите художествени училища да се запознаят с етапите по създаването на документална филмова творба, да преминат обучение по работата по сценария, операторско майсторство, монтаж, постпродукция и създаването на плакат за филмова творба.

Бяха създадени два филма за знакови за България, Чехия и Словакия личности – словака Самуел Ярослав Захей - „Словашкият консул в България“ и чешкият арх. Йозеф Вацлав Шнитер – автор на първия регулационен план на Пловдив, построил много от знаковите сгради в нашия град.

Премиерата на двата филма ще бъде на 5 декември в зала 3 на НГСЕИ, а филмът за арх. Шнитер е включен в извън конкурсната програма на фестивала „ЗЛАТЕН РИТОН“ с прожекция на 5 декември от 16.00 ч. в Лъки синема.

 

Main Menu