88 000 души от област Пловдив ще трябва да подновят личните си карти през 2020 г.

28 Дек 2019 13:33

88 000 души от област Пловдив ще трябва да подновят личните си карти през следващата година. Тогава изтича срока на валидност на 77 000 паспорта и 55 000 свидетелства за управление на МПС, съобщиха от ОДМВР-Пловдив.

С цел улесняване на административното обслужване, избягване на натрупване на хора и загуба на време при обработката на подадените заявления от сектор "Български документи за самоличност" (БДС) под тепетата съветват гражданите да не изчакват изтичането на крайния срок на валидност на документите си и да се възползват от възможността за тяхната предсрочна подмяна.

 Жителите на Пловдив и областта могат да направят това по-рано - в началото на годината, през месеците януари, февруари и март, когато изтича валидността на по-малък брой документи и когато натоварването на звената БДС традиционно е по-малко, за да се избегне образуването на опашки и продължителното чакане.

Очаква се най-натоварен да бъде периода юли – август, когато се прибират в страната българските граждани, пребиваващи постоянно в други държави. Натоварен период ще бъде и краят на годината ноември – декември 2020 г., когато изтича валидността на най-голям брой лични карти и паспорти.

За улеснение на гражданите и за получаване на равномерно натоварване на звената БДС заявления за издаване на лични документи- лична карта, паспорт и СУМПС с обикновена услуга (до 30 дни), може да се подават във всяко районно полицейско управление и в сектора на ул.“Волга“ 70, ако постоянния адрес е на територията на област Пловдив, независимо от това в кой район или населено място е конкретния постоянен адрес на подалия заявление за смяна. Получаването на готовите документи ще се извършва в звената, където са подадени заявленията. Заявления за документи за самоличност - лична карта и/или паспорт- БЪРЗА УСЛУГА (3 работни дни) се приемат в 01, 02, 03, 04, 05 и 06 РУ Пловдив. Сектор “Български документи за самоличност” приема Заявления за издаване на документи за самоличност (лична карта и/или паспорт) ОБИКНОВЕНА, БЪРЗА И ЕКСПРЕСНА УСЛУГА ( 8 работни часа).

Main Menu