Печат на тази страница

Режисьорът Максим Генчев започва филм за Христо Ботев през април в Калофер

04 Ян 2020 13:20

През април в Калофер започват снимките на игрален филм за поета-революционер Христо Ботев, съобщи кметът на града Румен Стоянов пред БТА.

Преди месец в Калофер бе учреден инициативен комитет, който започна национална кампания за събиране на средства за игрален филм за Христо Ботев. Членовете му непрекъснато се увеличават и вече са повече от двадесет, а в разкритата дарителска сметка до момента са събрани над 20 000 лева, каза Румен Стоянов.

"Важно е всеки българин да почувства тази инициатива в сърцето си. Средствата не са толкова много. След филма за Левски, жителите на Калофер искат да бъде направен игрален филм и за великия син на нашия град Христо Ботев", посочи Стоянов. Той добави, че идеята за заснемането на игрален филм за Ботев е подкрепена от много родолюбиви българи и организации в страната.

Режисьор на филма ще бъде Максим Генчев. Сценарият е почти завършен и е по оригиналните разкази на Захари Стоянов. По-голямата част от филма, почти 70 процента, ще бъде сниман в Калофер. Само някои от сцените ще са изнесени в Козлодуй и средновековната крепост във Видин.

По думите на Румен Стоянов вече има и избран изпълнител за главната роля. Бюджетът на филма ще е около 500 000 лева.

Проявите, посветени на 172-та годишнината от рождението на поета - революционер Христо Ботев в Калофер започват на 5 януари, от 16:00 ч., когато ученици от местното средно училище "Христо Ботев" ще представят "Ние потомците, за посланията на Ботев" в Национален музей "Христо Ботев" в града. По традиция, от 18:00 ч. в едноименното читалище в града ще се състои тържественото събрание по случай рождението на Ботев.

Слово за великият син на България ще произнесе кметът на Калофер. След това Димитър Селенски и ДТ "Гео Милев" от Стара Загора ще представят моноспектакъла "Щурчето - убиецът на Ботев" по романа на Неда Антонова "Неговата любима". Вечерта ще приключи с празнични илюминации.

Кулминацията на проявите е на 6 януари, от 11:30 ч., когато пред паметника на майката на поета-революционер Иванка Ботева ще бъдат положени цветя и ще прозвучи рецитал на стихотворението "Майце си" в двора на НМ "Христо Ботев".
Веднага след това на мемориалния комплекс на Христо Ботев в града ще се състои митинг-поклонение и ще бъде произнесено слово за великия син на България. Военнослужещи ще положат "Гирлянд на славата" пред паметника на Христо Ботев в Калофер.

Main Menu