Печат на тази страница

Стартира одит на общинските здравни заведения

08 Ян 2020 14:00

 

В края на месеца започваме подробен одит и анализ на дейността на всички общински здравни заведения – диагностично-консултативни центрове, болници и диспансери. Това заяви по време на днешното посещение в УМБАЛ „Свети Георги“ д-р Калин Калинов, директор дирекция „Здравеопазване“ в община Пловдив.

Той подчерта, че общинското здравеопазване трябва да стане гръбнакът на здравната система в Пловдив.

„След анализа от тази проверка ще стане ясно как да продължим и в каква насока да са нашите последващи действия. Ще се обследва тяхната дейност не само като търговски дружества, а най-вече като лечебни заведения, защото добрата медицинска дейност, която те реализират, ще повлече и положителен финансов резултат“, заключи д-р Калинов.

След анализа ще стане ясно какви стъпки ще предприеме Общината и по отношение на сливането на двете общински болници – МБАЛ „Свети Мина“ и МБАЛ „Свети Пантелеймон“. Най-важно е тяхната лечебна дейност да се допълва, а не да се препокрива. Така ще се постигне и по-нисък разход на средства. Целта е да се осъществи реално работещо преструктуриране, а не механично сливане, подчерта още д-р Калинов.

По думите му общинското здравеопазване разполага с пълния капацитет да обхване всички дейности, за които отговаря. Решенията, които ще бъдат взети, ще са на база експертен анализ с най-добрите специалисти в гилдията в рамките на публичен диалог.

Големият проблем в общинските ДКЦ е намаляващият и застаряващ лекарски състав – на средна възраст – 65-70г., като трябва да се работи в посока привличане и задържане на млади кадри. Това е другият основен приоритет в работата на новия директор дирекция „Здравеопазване“.

Друга съществена задача за решаване е осигуряване на финансови средства по различни програми за закупуване на модерна медицинска апаратура за нуждите на медицинското здравеопазване.

Main Menu