Здравко Димитров: Бюджет 2020 – стабилност, образование и обновена градска среда /снимки/

10 Ян 2020 15:36

„Бюджет 2020 е бюджет на стабилността, образованието и подобряване на градската среда. Това са основните приоритети и към тях са носочени и основна част от средствата“. Така кметът на Община Пловдив нарече проектобюджета за тази тази година.

Община Пловдив заделя 500 хил. лв., с които стартира проекти за две нови училища – Математическата и Хуманитарната гимназия. Като се очаква финансиране от държавата за тяхното строителство.
Бюджетната рамка за тази година е 343 млн. лв.. от тях 186 милиона лева са делигираните средства от държавата, а останалите са от приходи от местни данъци и такси. От тях 138 млн. лева са предвидени за образование, като тук влиза и 17%-ят ръст на заплатите на учителите и служителите, които работят в общо 52 училища и 52 детски градини, обхващащи над 52 000 деца.

„За нас е важно да продължим развитието на Пловдив, да гарантираме общинските и държавноделегираните дейности и системи, в това число и заплатите, както и да продължим капиталовата програма“, заяви кметът Здравко Димитров. Той подчерта, че сред най-спешните проекти е завършването на първия етап от бул. „Северен“ (2 млн. лв.) и стартиране на втория, който трябва да достигне до Карловско шосе, ще започнат реални действия по пробива „Модър – Царевец“, чийто проект в момента се актуализира. Сред обектите, които предстои да бъдат завърешни през тази година кметът открои – Голямата базилика и Зоологическата градина.

„Разговаряхме с надзорната фирма и получихме съгласие за довършване на работата им по проекта за пловдивската зоологическа градина, като в най-скоро време ще стане ясно точно колко средства са необходими, за да бъде довършена изцяло“, уточни кметът Здравко Димитров.

По отношение на кино „Космос“ той посочи, че все още не са осигурени средства за ремонта. Проектът трябва да бъде обсъден с архитекта на сградата, който държи и авторските права.
Запитан за Водния проект кметът посочи, че до края на месеца ще бъде стартирана нова процедура за избор на изпълнител. Той припомни, че тя бе спряна в средата на ноември м.г. Поръчката беше обжалвана заради конкретизиране на вида тръби в предишната обществена поръчка след жабла на участник. За пречиствателната станция все още се очаква решение на Върховния административен съд, допълни той.

За проектите на фондация „Пловдив 2019“ в бюджета са предвидени 1,2 млн. лв., като тя ще разчита и на наградата „Мелина Меркурий“, която е в размер на 3 млн. лв. В същото време са отделени близо 2 милиона лева за Културния календар на града, който вече беше представен пред общестеността.

Районните кметства, както и миналата година, ще получат целево по 300 000 лева за ремонт на улици, тротоари и друг вид капиталови разходи като в тази сума не влизат разходите за заплати и издръжка.
Сред приоритетите на Община Пловдив е увеличаване на събираемостта от местните данъци и такси, тъй като от планираните 155 млн. лв. приходи за 2019 г. са събрани 135 млн. лв., което означава, че дефицитът е в размер на 20 млн. лева.

„Пловдив трябва да продължи да бъде водещ образователен център в страната с политиките, които води. Преминаването на едносменен режим и целодневно обучение е голямата цел, която си поставяме във всички 52 училища“, заяви ресорният заместник-кмет Стефан Стоянов. Все още 20 от тях са на двусменен режим. Той акцентира, че за първи път от десетилетия ще се проектират две нови общински училища, като изрази надежда до края на мандата те да бъдат завършени.

Допълнително ще бъдат направени инвестиции в детски градини и ясли. „На този етап в детските заведения има малък недостиг, а в забавачките около 450 места. Все още има близо 800 деца в подблокови градини, което означава, че трябва да се направят допълнителни инвестиции в „Южен“, „Северен“ и „Тракия“, посочи Стоянов.

„През настоящата година стартираме общинска програмата за ремонт дворовете и изграждане на спортни пощадки на общинските училища. На проектен принцип всяко едно училище ще може да кандидатства за финансиране“, подчерта Стефан Стоянов.

Освен инфраструктура в пакета от мерки, които предвижда Община Пловдив за подобряване на образователната система е и съдържанието и модернизацията на учебния процес – тук се включват иновативните училища, новата програма за иновативни учители за обучаване с нови технологии. Приоритетно ще се работи с бизнес индустриалните зони за развиване на дуални паралелки, за да може бизнесът да бъде част от образователната система. Ще се обърне внимание и на ранното кариерно развитие. Продължава програмата за облачни технологии, „Монтесори педагогика“ и програмата за обновяване на дворовете в детските градини.

По отношение подобряване на градската среда най-важното за Община Пловдив е да се подобри качеството на въздуха. Замърсяването и повишената норма на фини прахови частици се дължи предимно на отоплението с твърдо гориво, горенето на забранени материали и натоварения трафик. Община Пловдив вече стартира процедура по ОП „Околна среда“, по която са спечелени 13 млн. лв. Преди дни стартира и обществена поръчка за анализ и организиране на допитвания на домакинствата за подмяна на начините на отопление с климатици, природен газ или пелети.

„По отношение на трафика предстои да оборудваме още 7 кръстовища за обособяване на секция за десен завой“, посочи ресорният заместник-кмет Тодор Чонов. Той обяви, че ще бъде пусната и обществена поръчка за 8 линии на градския транспорт, като ще бъдат завишени критериите за участниците, сред които – най-висок екологичен клас и повишаване удобството на пътниците.

„Градът трябва да върви към подмяна на обществения градски транспорт с електрически автобуси. За тази година е предвидена субсидия от 7 млн. лв. за превозвачите“, съобщи Тодор Чонов.

Подробна информация за бюджета на Община Пловдив може да видите на: https://www.plovdiv.bg/slider/budjet2020/

Main Menu