С тържествено възпоменателно честване в Пловдив бе почетена 142-та годишнина от Освобождението на града /снимки/

16 Ян 2020 13:29

 

На днешния ден, 16 януари се навършват 142 години от Освобождението на Пловдив от османско иго. По този повод Община Пловдив организира възпоменателно тържествено честване пред паметника на Капитан Бураго в Дондуковата градина на Пловдив. Съдбата отрежда мисията на освободител на Пловдив на капитан Александър Бураго, който с 63-ма драгуни навлиза в града от запад, използва изненадата и заема централната част. Заедно с въоръжените отряди от българи, кап. Бураго превзема железопътната станция и започва прочистването на кварталите от черкезите. В ранните часове на 16 януари 1878 г. ген. Гурко получава донесение, че Пловдив е освободен и по обяд е посрещнат от българското население на ул. „Съборна” под тържествения звън на камбаните по Трихълмието. На 16 януари 1878 започва свободният летопис на Пловдив.

Слово по повод годишнината и събитията от 1878 година произнесе доц. д-р Петър Ненков, военен историк, преподавател във Висшето училище по сигурност и икономика (ВУСИ) гр. Пловдив, водещ бе актьорът от Драматичен театър Пловдив - Петър Тосков.

В официалната церемония, включваща полагане на венци и цветя на паметника на легендарния Капитан Александър Петрович Бураго участваха почетна рота, венценосци, военен духов оркестър и представители на комитет „Родолюбие“.

Строят бе приет полковник Иван Райков – заместник-командир на „Съвместното командване на специалните операции“.

На церемонията присъстваха Кметът на Пловдив Здравко Димитров, Областният управител Дани Каназирева, Председателят на Общински съвет-Пловдив инж.Александър Държиков, заместник-кметовете Пламен Панов, Тодор Чонов, Йордан Ставрев, Илия Кирчев, арх. Невена Балчева, заместник областният управител на област Пловдив Димитър Керин, кметовете на райони – Костадин Димитров, Георги Стаменов, Стоян Алексиев, общински съветници, Общественият посредник на община Пловдив инж.Борислав Стаманов, директори на общински предприятия, представители на общинската администрация, политически партии и обществени организации, Съюза на офицерите и сержантите от запаса, медии и граждани.

Main Menu