Печат на тази страница

Общината търси лицата, които са се отнасяли унизително към възрастни хора с деменция

20 Ян 2020 14:06

 

Все още не са идентифицирани лицата, които са се отнасяли унизително към настанени в Центъра за възрастни хора с деменция в Пловдив. Това съобщиха зам.-кметът по социални дейности Анести Тимчев и директорът на Регионалната дирекция „Социално подпомагане“ – Пловдив Надя Танева. Те очакват да получат записи или да им бъде казано, кои са лицата от записите. „Очакваме те да ни бъдат казани“, добави Танева. „До момента не сме получили сигнали нито от близки, нито от самите потребители, че има подобно отношение“, каза зам.-кметът Анести Тимчев. Не е ясно все още и за кой от двата центъра се отнася сигнала, по който е работила телевизията, която го изличи в репортаж.

 

Зам.-кметът Анести Тимчев бе категоричен, че при установяване на виновните служители, те ще бъдат уволнени, включително и ръководителят на центъра. „Обявяваме се срещу всяко подобно поведение, то ще бъде строго наказвано. Няма да толерираме и управление, което не отстранява подобно отношение към хората“, каза Тимчев.

 

„В една и съща сграда има два центъра, в които има настанени по 15 потребители с деменция, за които се грижат 24 служители“, съобщи директорът на дирекция „Социална политика“ в общината Веселина Ботева. От тях болногледачките са по 7 във всеки център, като се предполага, че упражненото насилие и грубо отношение върху възрастната болна жена е именно от една от тях.

Все още и в общината и дирекция „Социално подпомагане“ няма и доклад от ръководителя на центъра по случая. „От три седмици тя е в плануван отпуск“, съобщи Ботева. Очаква се днес зам.-кметът да получи докладът от ръководителя на дома.

Main Menu