Грипът настъпва към Пловдив

20 Ян 2020 23:11

Предепидемична е обстановката в Пловдив, регистрирано е завишаване на пациентите с остри респираторни болести, съобщи за Радио Пловдив д-р Милена Панайотова, началник отдел "Противоепидемичен контрол".

Данните от изминалата седмица показват, че средно за страната респираторно болни са 132.67 на 10 000 души, в Пловдив заболеваемостта е 113.52 на 10 000.

Затова се въвеждат противоепидемични мерки. Ще бъдат преустановени свижданията и плановите операции в лечебните заведения, плановите консултации за здрави бременни жени и кърмачета, провеждането на профилактични прегледи и имунизации. Ще се осъществява стриктен филтър в детските заведения, за да не бъдат допуснато посещението на болни деца и персонал, а болните от грип и остри респираторни заболявания ще бъдат обслужвани по домовете. Ще бъде усилен и патронажът на деца в медико-социален риск от страна на личните лекари.

РЗИ продължава да събира ежедневно данни за заболеваемостта, увери д-р Панайотова и ако се установи увеличение на болните от грип и ОРБ сред учениците, Здравната инспекция ще направи предложение за преустановяване на учебните занятия. Засега обаче това не се налага, беше категорична д-р Милена Панайотова.

Грипът вече върлува в страната. В София, Бургас, Сливен, Русе и Смолян бяха регистрирани първите случаи, а миналата седмица Хисаря обяви първата грипна ваканция в страната.

Върлуват щамовете "Бризбейн", "Виктория" и "Канзас". Преди два дни почина един от пациентите със свински грип в Смолян. Има и регистрирани случаи на пациенти с усложнения с менингит и енцифалит.

20% oт инфeктирaнитe c грип рaзвивaт пнeвмoния и тeжки уcлoжнeния вcякa гoдинa. Тoвa oзнaчaвa, чe зaceгнaт e вceки пeти бoлeн, cъoбщи зa "Мoнитoр" нaциoнaлният кoнcултaнт пo микрoбиoлoгия и дирeктoр нa Нaциoнaлния цeнтър зa зaрaзни и пaрaзитни зaбoлявaния прoф. Тoдoр Кaнтaрджиeв. Хoрaтa дa нe ce caмoлeкувaт, a дa пoтърcят лeкaрcкa пoмoщ, кoгaтo уceтят първитe cимптoми - втриcaнe, виcoкa тeмпeрaтурa, бoлки в муcкулитe и бързa oтпaднaлocт, пocъвeтвa тoй.

Main Menu