Печат на тази страница

Експерти: Замърсяването на река Марица с пестициди е най-тежкото досега

28 Ян 2020 12:48

Замърсяването на река Марица е с пестициди и е най-тежкото, констатирано досега, с тонове измряла риба. Това каза пред журналисти Марин Маринов директор на Дирекция "Мониторинг" от Басейнова дирекция на "Източнобеломорски район" на съвместна пресконференция с областният управител Дани Каназирева и директорите на РИОСВ и БАБХ в Пловдив Стефан Шилев и Камен Янков.

 

От 19 пункта в региона на Пазарджик и Пловдив са взети проби и е извършен анализ на водите по 86 показателя, които могат да предизвикат такова токсично отравяне.

Открити са завишени концентрации до два пъти на два пестицида във водите на р.Пишманка, която се влива в р.Марица. Те са с много висока токсичност и са използвани за растителна защита, поясни Маринов.

Мониторингът ще продължи, като ежемесечно ще се вземат проби от реката.

Към момента е възстановено нормалното състояние на водата в р.Марица, каза областният управител на Пловдив Дани Каназирева и поясни, че няма никаква опасност за питейната вода на града. Тя заяви, че ще създаде комисия за проверка на складовете за съхранение на излезли от употреба пестициди, каквито са останали шест на територията на област Пловдив.

Main Menu