Здравко Димитров: Няма конфликт със съветниците на ГЕРБ, не са ми извили ръцете

11 Фев 2020 17:08

 

След тежък дебат Общинските съветници утвърдиха с 32 ласа „за“, 12 „против“ и 1 „въздържал се“ бюджета на Пловдив. През 2020 г. градът ще разполага с 345 млн и 251 хиляди лева. 186 млн. от тях са за държавни делегирани дейности, а приходите от местни данъци и такси са 159 млн лв.

17,4 млн лв са заложените в бюджета средства за здравеопазване, за дейности и издръжка на социалните заведения – 16,5 млн лв, за поддръжка на чиста градска среда - 33 млн, за култура – около 20 млн лв.

Общинските съветници решиха капиталовата програма на Пловдив за настоящата година да се осъществява със средства в размер над 86 млн, от които около 34 млн. са от бюджета на Общината, а останалите ще бъдат привлечени по европейски проекти.

След гласуването на Бюджет 2020 кметът Здравко Димитров заяви, че е доволен, но трябва да се съберат парите в него. Според него е нямало конфликт със съветниците от ГЕРБ и на 30 минутната среща с тях е нямало извиване на ръце. "Нито за момент не съм се съмнявал, че ГЕРБ няма да гласуват. Не се разбрахме, защото вчера е имало среща за бюджета, а аз не съм бил.", обясни Здравко Димитров.

"Ако има пари ще правим проекти, ако няма ще търсим пари. Изпълнението на Бюджет 2020 зависи от приходите в него. Ще се опитаме да реализираме всички инвестиционни намерения. Може да продаваме и имущество.", това заяви зам.-кметът по финанси Илия Кирчев.

 

Общата рамка на бюджета се запазва. Изпълнението му зависи от приходите, които ще заложим в тазгодишния план, защото оттам може да се търсят резерви, по-голяма ефективност и по-голяма услуга за гражданите“, обясни заместник-кметът Илия Кирчев. Той допълни, че администрацията ще се концентрира върху заложените приоритети, като се намерят необходимите средства за тяхното изпълнение.

Още през тази година стартират проектите за ремонти и реконструкция на „Даме Груев“ и дългочаканият пробив „Модър-Царевец“. За всеки един от тях има отделени по 1 милион лева. Има два варианта за бъдещата връзка между „Южен“ и „Западен“ – проектът да се актуализира или на инженеринг, или с предварително изготвен проект.

За трите културни институции – Куклен, Драматичен театър и Държавна опера – Пловдив ще бъдат отпуснати по 40 000 лева. Община Пловдив подкрепя дейността на клубовете по волейбол и баскетбол – „Марица“ и „Академик Бултекс 99“, които ще могат да тренират и ще играят своите мачове в многофункционална спортна зала „Колодрума“.

Пред журналисти кметът Здравко Димитров коментира още, че предстоят промени по отношение състава на общинските предприятия.

Main Menu