Студентка от Техническия приложи генетични алгоритми в двигателя на електромобил

13 Фев 2020 08:56

 

Когато Стела Стойкова решила да покаже на състудентите си от Техническия университет – филиал Пловдив как действат асинхронните двигатели на спортния електромобил „Тесла Роудстър“ не предполагала, че година по-късно ще направи научен принос в тази област. Един преподавател обаче забелязал задълбочения интерес на момичето. Доцент д-р Васил Спасов, сам работил в областта на моделиране на електромагнитни полета, специализирал след докторантурата си 2 години в Япония. И научил от японците не само тънкостите на численото моделиране, но и нещо много важно: как да открива и подкрепя талантливи студенти. После всичко е работа и много работа, която носи на третокурсничката Стела Стойкова престижната стипендия на името на академик Димитър Мишев, присъдена от фондация „Еврика“ . Стипендията е за разработката „Изследване на параметрите на асинхронни двигатели с генетични алгоритми.“ Интересът на пълната отличничка от специалността „Индустриално инженерство“ към асинхронните двигатели идва с личното й убеждение, че те ще станат бъдещето на автомобилната индустрия в света.
= Приносът =
Ценното в съвместната разработка на доц. д-р Васил Спасов и Стела Стойкова е, че заедно доразвиват научно-изследователска тема, започната от колектив от трима доценти в Техническия университет – филиал Пловдив преди няколко години. „Данните, които използвахме, са от този изследователски колектив на университета. Това са данни за реални двигатели на американски и български фирми. Резултатите от научната ни работа представихме в две публикации, издадени в бр. 618 на списание „IOP Conference Series: Materials Science and Engineering “. Публикациите бяха индексирани в научните бази данни Scopus и Web of Science“ - обяснява студентката.
Генетичните алгоритми са метод, базиран на развитието на човека и генетиката, но приложен в сферата на оптимизацията. С този метод можем да намерим възможно най-точното решение на оптимизационни проблеми, казва Стела Стойкова. Тя извършва огромно проучване в световната техническа литература, тъй като владее четири езика. „Убедена съм, че технологията ни позволява ние инженерите да създадем едно по-екологично бъдеще. Работата ни ще позволи занапред да се определят параметрите на асинхронните електрически двигатели по-бързо, по-ефективно и по-точно. Методът е много по-евтин от съществуващите аналитични и експериментални методи, прилагани досега. С по-малко количество входни опитни данни – от 3 комплекта до 2 комплекта данни - постигаме много по-прецизни резултати. Процесът по определяне параметрите на двигателя стана по-бърз, по-точен и по-лесен с предложените от нас нови настройки и целеви функции.“ - разказа Стела Стойкова.
Стела не е единично явление, а поредното потвърждение, че филиалът на Техническия университет- София в Пловдив създава качествени кадри на европейско ниво, коментира доц. д-р Васил Спасов. И припомня, че през 2008 и през 2009 година двама от най-добрите студенти на вуза – Велислава Спасова и Тодор Спасов – спечелиха мини Нобеловата награда в областта на инженерните науки, която се връчва от посолството на Швеция. През 2014 година студентът Диньо Костов, по-късно и студентката Стиляна Бакалова също печелят стипендията на фондация „Еврика“. „Нашият възпитаник Мирослав Атанасов работи в ЦЕРН Швейцария от 2014 година. Убеден съм, че тук в пловдивския филиал на Техническия университет- София има отлични условия както за професионално развитие, така и за научна работа. Имаме отлични лаборатории и квалифицирани преподаватели. Освен специалности на български език предлагаме и английско езиково обучение. Студентите ни специализират в Англия, Чехия, Полша, Германия, Швейцария и Япония.“ - заключи университетският преподавател.

Main Menu