Здравко Димитров за първите 100 дни: Решаваме проблеми в движение, спасихме проекти за 38 млн лева /видео +снимки/

18 Фев 2020 14:16

"Тези 100 дни не ги чувствам като толеранс. Още от първия ден трябваше да решаваме много проблеми. Можеше да бъде и по-добре работата. Доволен съм от екипа. Доволен съм от районните кметове, инициативни са, работят. Доволен съм и от зам.-кметовете. За съжаление някои от тях нямат политически опит и не могат да представят идеите си по подходящ начин, но ще се научат.“ Това заяви кметът Здравко Димитров при отчитане първите 100 дни от управлението си на Пловдив. 

„Показахме открит стил, управление на по-бързи обороти, с възлагане и търсене на отговорност, с еднакво внимание към всички сфери, с нов начин на бюджетиране на делегираните средства, с максимална ефективност и целесъобразност на разходите“, подчерта Здравко Димитров.

Вече работи обещаната приемна на кмета и през нея са преминали над 100 граждани. Реализирани са редица обществени обсъждания по важни проекти, защото новият екип иска да бъде в постоянна връзка с пловдивани.

„Най-важното, което с моя екип успяхме да направим за първите 100 дни е, че спасихме проекти за 38 млн. лв. по ОП „Региони в растеж“, които бяха блокирани от предишната администрация и имаше опасност да загубим средствата“, подчерта кмета.

Сред важните акценти в отчета за първите сто дни е изготвянето на инвестиционна програма, която обхваща следващите 4 години, а обектите в нея са на обща стойност 200 млн. лв. Всички тези проекти са насочени към решаване на най-наболелите пролеми на Община Пловдив във връзка с трафика, инфраструктурата и чистотата на въздуха.

 

Обещахме да облекчим трафика. Още на другия ден Тодор Чонов се захвана с работата. Испанската фирма ИНДИРА изпрати екип да оправи нещата си по Транспортния проект, каза Димитров. По думите му до момента от 9 кръстовища са премахнати левите завои и са въведени десни такива, предстои това да се случи на още 10 кръстовища; поетапно се въвежда електронното таксуване; върви подготовка за въвеждане еднопосочност на движението плюс подготовка за въвеждане на „Зелена зона“; подготвя се документацията за възлагане на осем линии от градския транспорт.

За първи път от десетилетия има отпуснати средства за проектиране на нови училища – става дума за нова сграда на Математическата гимназия и нов корпус на Хуманитарната гимназия; има 1 400 000 лева за спортни площадки; продължава Монтесори програмата в общинските заведения.

Здравко Димитров похвали и зам.-кмета Пламен Райчев, който е успял да спаси 38 000 000 еврофинансиране по Оперативните програми. Райчев каза, че това са 9 900 000 лева по обновяване на градската среда, 7 100 000 за изграждане на социални жилища, 9 200 000 лева за зоната на Гладно поле, 3 600 000 лева за енергийна ефективност и 8 700 000 лева за детски градини „Каменица“ и „Зорница“.

Райчев каза, че е входиран и проектът за Небеттепе и Източната порта за 9 млн лева.

Main Menu