Печат на тази страница

Американският посланик Херо Мустафа на посещение в Пловдив: Това е наистина магически град!

19 Фев 2020 15:08

 

Кметът на Пловдив Здравко Димитров се срещна днес с американския посланик Херо Мустафа, в рамките на първото й официално посещение в Пловдив. Преди това Нейно превъзходителство и кметът присъстваха на церемонията по повод 147-годишнина от трагичната гибел на Апостола на свободата Васил Левски и поднесоха цветя пред паметника на Бунарджика.

„За мене е удоволствие да съм отново в Пловдив. За първи път дойдох тук заедно с моето семейство скоро, след като пристигнах в България, а днес е първото ми официално посещение. Това е наистина магически град! Съединените щати имат силни връзки с Пловдив, включващи бизнес инвестиции и проекти, допринасящи за опазване на богатата културна история на града. Днес аз имах възможността да обсъдя с кмета Димитров въпроси от взаимен интерес и бях силно развълнувана да присъствам на честванията в памет на Васил Левски.“ Това заяви по време на срещатата Нейно Превъзходителство и допълни, че ще бъде щастлива отново да гостува в Пловдив, след като получи покана от кмета за официалното откриване на Голямата Базилика на Филипопол, която се възстановява със средства от фондация „Америка за България“ и Община Пловдив.

„За мен е чест да ви посрещна в Пловдив и да обсъдим перспективите за развитие на нашите взаимоотношения в областта на опазване на културно-историческото наследство и потенциала на града ни като център на най-бързо развиващия се икономически район в България“, заяви от своя страна кметът Здравко Димитров. Той подчерта, че бързото разрастване на Пловдив е положителна тенденция и води до повишаване на заетостта и доходите, но изправя управлението на града пред предизвикателства още в първите три месеца на управлението. По думите му обаче неговият екип ще направи всичко възможно и ще работи така, че да превърне Пловдив в още по-добро място за живот и работа, за бизнес и туризъм. Г-жа Мустафа отправи послание в книгата, която подари на Здравко Димитров – New York Air : The View from Abovе. В книгата Нейно Превъзходителство написа: „Благодаря за приятелството, за партньорството и проявеното лидерство, всичко най-добро на Пловдив“.

От своя страна кметът Здравко Димитров връчи на американския посланик красива носия от Тракия. Това е първият подобен дар, който тя получава и призна, че изключително красива.

След официалната среща кметът Здравко Димитров с г-жа Мустафа разгледаха в аванс, преди откриването, Голямата базилика и посетиха Стария град и Капана.

Main Menu