Цветелина Кънева: Шефката на Басейнова дирекция и още двама са обвинени в ОПГ

02 Мар 2020 16:17

Трима души - директорът на Басейнова дирекция-Пловдив Цветелина Кънева, главният юрисконсул на дирекцията и общинският съветник от ВМРО в община Марица, са обвинени по ново дело на Басейнова дирекция-Пловдив, което се води от Специализираната прокуратура, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Тримата са подведени под отговорност за участие в организирана престъпна група, която е действала от 2018 г. досега. Делото е образувано в края на февруари.

Все още не е ясно кой от тях е лидерът на ОПГ.

Цветелина Кънева вече е с повдигнато обвинение за безстопанственост.

Тримата са задържани са за 72 часа, но вероятно ще бъде издадено постановление за постоянно задържане под стража.

Директорът на дирекцията и главният юрисконсулт са започнали работа през 2018 г., когато е назначена Кънева. Двамата са се познавали с общинаря и поддържали много добри отношения. Същата година по инициатива на общинаря била създадена схема, от която да извличат лични облаги чрез издаване на фалшиви разрешителни по Закона за водите. Идеята за схемата дошла от общиския съветник.

Главният юрисконсулт заедно с други длъжностни лица от Басейнова дирекция започнали масирани проверки на животновъди - предимно отглеждащи птици, както и за водни сондажи. Хората били насочвани към определена фирма, посочена от общинаря, която да узакони документите. Цената от 8000 лв. била значително по-висока от обикновената тарифа от 3000 лв., а разлика се разпределяла между участниците в ОПГ.

 

Служителите, които са били несъгласни с начина на работа, били уволнявани, каза Сийка Милева.

Нормалните документи, издаде от други фирми, се бавели по указание на Кънева и насочвани към фирмата-нарушител.

Установени са и много случаи на върнати от проверка служители. Схемата предвиждала не всички документи да бъдат вписвани в Басейнова дирекция.

Main Menu