Общината има готовност да увеличи броя на хората, обхванати от патронажна грижа

19 Мар 2020 17:03

Храната в социалните трапезарии вече е само пакетирана и се раздава от 10:00 до 13:30 часа по предварителни заявки. Спазени са всички санитарно-хигиенни изисквания на РЗИ-Пловдив, стана ясно на брифинга на Общинския кризисен щаб.

Очаква се броят на хората, които получават патронажна грижа да нарасне от 500 до 750 души. Така ще бъдат обхванати възрастните и хора в неравностойно положение, които не могат да напускат домовете си заради мерките за превенция на коронавируса.

Списъците на хората, които са поставени под карантина, са изпратени от РЗИ-Пловдив на районните администрации. Те имат ангажимент да се свържат с тях и да ги подпомогнат. Ако има необходимост тази дейност ще бъде подкрепена и от доброволци. "Ще следим дали са ходили на прегледи и как са. Ще има и доставка на продукти и лекарства за хората под карантина“, обясни зам.-кметът по социалната политика Анести Тимчев.

Група бременни пловдивчанки са се организирали сами, купили са плат и шият маски, предназначени за възрастните хора, които са най-застрашени от последствията на заразяване с коронавирус. Това съобщи още Тимчев.

"Много пловдивчани вече изявиха желание да се включат като доброволци по време на епидемията. Обществото в Пловдив показа, че има сили и желание да се противопостави на опасността. Надеждата ни e, че ще излезем по-силни след края на това изпитание“, коментира Анести Тимчев. Той съобщи, че всички доброволци, които ще работят на терен, ще бъдат предварително обучени от Доброволно Формирование „Пловдив 112“ и от БЧК-Пловдив.

Main Menu