МБАЛ „Свети Мина“ получи първия транш предпазни средства за лечение на болни от коронавирус

24 Мар 2020 14:33

 

МБАЛ „Свети Мина“ получи първите 500 защитни шлема, както и 200 маски за многократна употреба. Дарението беше дадено днес, след като още вчера пловдивският бизнесмен Георги Гергов откликна на призива за подкрепа мерките на Община Пловдив срещу разпространението на коронавирус. Той обяви, че дава 300 000 лева за вирусологична лабораторията, която предстои да започне работа в УМБАЛ „Свети Георги“, 1000 предпазни шлема за нуждите на пловдивските болници, както и още 10 000 на Националния кризисен щаб.
Лично кметът Здравко Димитров инспектира предаването на шлемовете, заедно с председателя на Общинския кризисен щаб д-р Калин Калинов и заместник-кметът Тодор Чонов.
„Това са първите стъпки, с които Община Пловдив прави възможно преобразуването на болницата в инфекциозна и поемане на леките случаи на хора, заразени с коронавирус. Животът и здравето на гражданите е от първостепенно значение за нас, при необходимост веднага ще реагираме за допълнителни предпазни средства и консумативи,“ подчерта кметът Здравко Димитров.
Днес предстои да бъдат дадени на МБАЛ „Свети Мина“ и 200 предпазни костюма за многократна употреба, които са изработени от специална материя - 100 % памук, който е тъкан с антибактериална и водоотблъскваща обработка, третирана със сребърни йони, което осигурява максимална защита от бактерии.
Маските и костюмите са проектирани да се носят през целия ден, след което да се перат на 60° и да се използват повторно, могат да се пръскат с вода и да се стерилизират в микровълнова фурна.
Предстои предпазни шлемове да бъдат раздадени и на служители в общинските и районните администрации, които работят с граждани всеки ден – деловодство, каса и на информационния портал. Те предпазват при кихане или кашляне бактериите и вирусите директно да попаднат върху кожата, очите, носа, устата.

 

Main Menu