РЗОК-Пловдив: Здравната каса ще финансира и допълнителните легла в болниците

24 Мар 2020 16:21

 

С финансирането на леглата в болниците, които ще бъдат преобразувани за лечение на COVID-19, няма да има проблем. Това стана ясно на заседанието на Специализирания медицински щаб, на който областният управител Дани Каназирева покани и директора на РЗОК Пловдив Йорданка Караиванова, за да се изясни процедурата за преструктурирането, не само за съществуващите отделения в болничните заведения, но и за разкриването на нови легла.

 

„За мен е изключително важно много бързо тези бюрократични пречки да бъдат преодолени и да знам, и да съм спокойна, че обявените от нас 308 легла на първи етап, без в тях да влизат леглата в МБАЛ „Свети Мина“ и Транспортна болница, са налични на Спешна помощ и те могат спокойно да следват утвърдения от нас график за попълване на леглата“, заяви Дани Каназирева.

 

„Здравната каса ще осигури финансирането на лечебни заведения, които имат договор с НЗОК и който ще преструктурират легла за лечение на пациентите с коронавирус.", обясни директора на РЗОК Пловдив Йорданка Караиванова.

По думите й, техният брой ще се изпраща спешно до НЗОК, за да се определят както отделенията, към които ще бъдат разкрити, така и финансирането им.

 

Такъв е случаят, например, с болница „Свети Каридад“, която има готовност да предостави 47 легла, а университетска болница „Свети Георги“, освен наличните в Инфекциозна клиника легла - още 60 легла в новия корпус.

 

Припомням, че Областният медицински щаб започна да обсъжда разкриването на допълнителни легла още преди решението на национално ниво.

 

„Гарантирането на финансирането за разкриване на нови легла в болниците е от много голямо значение в този труден момент и затова е важно казусът да се изясни. Това ще ни даде малко спокойствие в извънредната ситуация, в която се намираме“, заключи Дани Каназирева.

Main Menu