Разкриват се денонощни лекарски кабинети в Пловдив

25 Мар 2020 10:42

По предложение на областния управител Дани Каназирева Медицинският щаб реши да бъдат разкрити денонощни приемни кабинети, за да се облекчи работата на Инфекциозна клиника и хората да не чакат с часове за консултация и евентуално приемане.

Кабинетите ще бъдат разкрити в УМБАЛ“ Каспела“ –тази вечер от 19 часа, Транспортна болница – четвъртък срещу петък в 00.00 часа. Същото решение е взето и за МБАЛ “Свети Мина“, но тук община Пловдив трябва да създаде организацията и да обяви кога най-скоро кабинетът ще заработи.

В денонощните кабинети на място специалистите ще преценят дали болният ще бъде хоспитализиран или ще му бъде назначено домашно лечение.

„За мен това е изключително важно решение, защото стотици са сигналите от хора със симптоми и температура, повече от три дни, които отиват в инфекциозна клиника и чакат дълго време на опашка, за да бъдат прегледани. За да не създадем хаос в здравеопазването, моля за отговорно поведение и всеки да следва указанията на личния си лекар и едва тогава да потърси Спешна помощ или кабинетите“, коментира Каназирева

Тя обясни, че тези кабинети ще бъдат още един филтър за консултиране на пациенти със съмнение за коронавирус . Каназирева допълни, че е получила пълна подкрепа от директорите на УМБАЛ “Каспела“ и Транспортна болница.

 

Медицинският щаб, също така, прие по предложение на директора на Спешна помощ – д-р Димитър Христозов, да бъде разкрит денонощен лекарски кабинет и в ДКЦ “Изток“ в Столипиново. Организацията и откриването му е възложено на община Пловдив.

„По този начин на жителите на ромския квартал няма да им се налага да обикалят по останалите здравни заведения в града и ще се ограничи струпването на цели фамилии пред спешните приемни отделения“, коментира областният управител.

Тя отново припомни, че всеки граждани с притеснения и симптоми, първо трябва да се обади на личния си лекар и да следва указанията му. При усложняване на състоянието болният да търси Спешна помощ, която ще го транспортира до приемните кабинети, които ще бъдат разкрити в трите болници. Същият алгоритъм важи и за поставените под карантина лица.

Утре на Транспортна болница ще бъдат дарени предпазни средства и областният управител ще се срещне с медиците и персонала на здравното заведение.