92 нарушители в Пловдив, глобени с 5000 лв

29 Мар 2020 19:06

 

Провокирани от времето много пловдивчани излязоха на разходка днес, което е в разрез с обявените мерки.Това наложи засилените проверки от страна на полицията в паркове и пешеходни зони.

92 глоби от 5000 лв и 65 протокола с предупреждения са наложили само за днес служителите на ОДМВР-Пловдив заради неспазване на мерките срещу епидемията от коронавирус. Това съобщи кметът Здравко Димитров след конферентна връзка с директорът на ОДМВР ст. комисар Йордан Рогачев. Санкциите са наложени по приетият миналата седмица Закон за извънредното положение.


Във връзка с изпълнението на заповедта на здравния министър за спазването на противоепидемичните мерки, за времето от 10 до 18 ч на 29 март, служителите на пловдивската полиция съставиха 92 акта по Закона за здравето, съобщиха от пресцентъра на полицията. Според предвиденото в чл 209 А нарушителите на въведените мерки се наказват с глоба в размер на 5000 лв. В рамките на създадената организация за осъществяването на контрола по изпълнението на заповедта на здравния министър на територията на Пловдив в днешния ден са съставени и 65 протокола по чл. 65 ЗМВР, с които лицата се предупреждават за отговорността, която се предвижда при неспазването на въведените ограничения.

Когато нарушението е извършено от едноличен търговец или юридическо лице, се налага имуществена санкция в размер на 15 000 лв. Санкции могат да налагат от държавни здравни инспектори или от длъжностни лица, определени от директора на РЗИ, длъжностни лица, определени от директорите на ОДМВР или длъжностни лица, определени от кметовете на общини.

Main Menu