Печат на тази страница

Изграждането на лабораторията за COVID-19 към УМБАЛ "Св. Георги" е на финала си /снимки/

08 Апр 2020 16:25

"Изграждането на лабораторията за изследване на коронавирус е на своя финал", съобщи кметът на Пловдив Здравко Димитров. Заедно със своя заместник Тодор Чонов той бе днес на място, за да се информира как напредва обекта.

Лошото време в края на миналата седмица е забавило строителите, но сега те наваксват с бързи темпове. Остава да се сложи подовата настилка, а до края на седмицата ще бъдат монтирани оборудването за климатизацията, мебелите и санитарните възли.
Лабораторията, която се изгражда в двора на Инфекциозна клиника към УМБАЛ "Св. Георги", има 4 помещения и 1 лекарски кабинет. Нейното изграждане стана възможно след намесата на Община Пловдив, по мое настояване и благодарение на дарението на собственика на Международния панаир Георги Гергов, коментира кмета Здравко Димитров.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви днес с, че създаването на лаборатория за изследване на COVID-19 в Пловдив в УМБАЛ “Свети Георги“ ще осигури реална картина за нивото на епидемията и изрази надежда, че най-късно другата седмица първите проби там ще започнат да се обработват.
. Ние приветстваме това, още повече, че ако се изчисти въпроса за заплащането от НЗОК, няма да тежи на съответните болници, които ще тестват пациенти“, допълни още по темата доц. Кунчев.

 

Main Menu