ELISA проучваването в Пловдив трябва да приключи до 15 юни

11 Май 2020 15:27

Етапите на провеждането на единственото представителното проучване за страната за Ковид-19 бяха определени по време на първото заседание на работната група за изследването. На срещата в Областна управа присъстваха областният управител Дани Каназирева, главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, д-р Савина Стоицова от НЦЗПБ, проф. Карен Джамбазов –изпълнителен директор на УМБАЛ “Свети Георги“, проф. Мариана Мурджева –ректор на МУ, доц. Мария Атанасова, завеждащ на лабораторията по имунология, д-р Сийка Димчева от РЗИ -секретар на комисията, проф. Йорданка Стоилова и проф. Ани Кеворкян от Катедра “Епидемиология и Медицина на бедствените ситуации” на Медицинския университет.

Хората, които ще се включат в проучването, ще попълнят анкетни карти и документ за информирано съгласие. Графикът за вземане на проби ще се съгласува с гражданите по телефона. Работата по проучването ще обхване над 500 адреса на домакинства.

„Методиката на проучването е много подробна и сложна. Дизайнът отговоря на всички изисквания на СЗО. Точките в 6-те района на Пловдив вече са определени от програмата така, че да има равномерно представителство на целия град“, заяви доц. Кунчев.

За доставяне на тестовете е избрана немска фирма. По метода ELISA кръвните проби на участващите в представителното проучване ще се изследват в лабораторията на МУ и болница „Свети Георги“.

Половината от тестовете са налични, а останалите ще бъдат доставени поетапно в рамките на следващите 14 дни, каза още главният здравен инспектор.

Пробонабирането ще бъде извършено в ДКЦ-то на УМБАЛ „Свети Георги“, а в квартал Столипиново то ще се провежда от мобилен екип на РЗИ. Крайният срок на проучването е 15 юни.

Main Menu