800 пловдивчани и 200 лекари ще бъдат тествани по метода ELISA

18 Май 2020 15:11

 

Към днешна дата общият брой на пациентите с COVID-19, жители на пловдивска област, е 92. От тях в общините: Пловдив – 46, Карлово – 2, Кричим – 2, Хисар – 2, Родопи – 32, Стамболийски – 5, Калояново – 1, Перущица - 2. Оздравелите пациенти са вече 36, а на домашно лечение са 44. Това показват данни на РЗИ.

Към днешна дата хоспитализирани са общо 12 лица, както следва:

В УМБАЛ “Свети Георги“ – 8

В УМБАЛ „Каспела“ – 2

В УМБАЛ „Пълмед“ –2 /на интензивно лечение-1/

От 11 до 17 май, 2020 година, пробите, направени за Пловдив област за Ковид-19, са 1175. От тях има 10 са положителни, които вече са съобщени.

От всички потвърдени случаи до момента 16 са инфектираните медицински лица, от които 11 са излекувани. От тях:

- 7 лекари, от които 3 оздравели, 3 на болнично лечение-УМБАЛ „Св. Георги”, 1 лекар, работещ в МБАЛ Пазарджик, установен като контактен, без симптоми, карантиниран в дома,

- 4 медицински сестри, от които всички са оздравели,

- 1 акушерка, която също е излекувана

- 4 санитарки – една хоспитализирана, а другите 3 са напълно оздравели.

Относно информацията за заразени с Ковид-19 лекари в Пловдив и областта, се касае за лекар на 55 години. Той е доброволец в инфекциозна клиника на УМБАЛ „Свети Георги“, който повече от месец работи там. Медикът е хоспитализиран и е в добро състояние. Предприети са всички необходими противоепидемични мерки.

Съобщеният днес случай от НОЩ е на 63-годишна пенсионирана лекарка, която работи в Нареченски бани. Тя от два месеца не е посещавала работното си място, защото санаториума е бил затворен с обявяването на извънредното положение.. Жената е от близкия семеен кръг на заразения медик от КОЦ и е хоспитализирана.

 

В Онкодиспансера изследването на персонала е приключило. Взети са общо 105 проби, като от тях положителни са само две - на обявените вече лекар и медицинска сестра.

 

До момента в социалните домове в града и областта са изследвани 559 лица от персонала, няма положителни резултати. Остават да бъдат тествани още 100 души от по-малките социални домове.

В Пловдив продължава и работата на терен на екипите, които набират участниците в представителното проучване за Ковид-19 по метода „ELISA“.

В рамките на проучването ще бъдат тествани на случаен принцип и 200 души от рисковите групи в шест болници – лекари и персонал от спешни и Ковид отделения.

Общият брой на поставени под карантина на територията на област Пловдив към 18.05.2020г. е 3126.

Main Menu