Общинските съветници гласуваха „за“ 30 деца в първа група наесен

11 Юни 2020 15:11

 

Общинските съветници приеха предложението на кмета Здравко Димитров да увеличат до 30 децата в първа група на детските градини за учебната година 2020/2021. Промяната беше приета с 36 гласа за, 4 въздържал се и 0 против.

До решението се стигна след като данни от проведеното първо класиране показаха, че в някои райони се наблюдава недостиг на места, което е предпоставка за повишаване на родителското недоволство и нарастване на социалното напрежение.

С взетото решение на днешния Общински съвет ще бъдат удовлетворени молбите за прием на родителите.

„Благодаря на общинските съветници, че приеха предложението ми за увеличаване на децата в първа група, защото това ще даде възможност на семействата, чиито деца не са успели да се класират, да бъдат приети в детска градина“, заяви кметът Здравко Димитров по време на днешната сесия в Общинския съвет. Градоначалникът добави още, че ще спази обещанието си за изграждането на 12 нови детски градини в Пловдив. „За децата и възрастните няма да щадим средства“, коментира той.

Става въпрос за 61 деца, които са останали извън приема, заради липса на място. Недостиг има само в 3 района – „Западен“ 11, „Централен“ 20 и „Южен“ 30. Във всички останали райони са осигурени места като в „Източен“ има 100 свободни места. Засега няма опасност групите да се препълнят, защото средната заетост в първа група е 17,7 деца.

Увеличението на броя на децата се прави за втора поредна година с решение на местния парламент. През септември миналата година се наложи да бъде гласувано завишение от 22 на 30 за първа възрастова група.

Main Menu