Доклад на Община Пловдив: Промишленото производство се е свило с 21.1%

29 Юни 2020 19:48

 

Според доклад, изработен по инициатива на Община Пловдив, през март 2020 г. промишленото производство се е свило с 21.1% спрямо същия месец на предходната година и пада до нивата от 2015 г. През май и юни обаче компаниите започнаха да наемат отново и сега мога да кажа, че ситуацията е стабилна. Това съобщи кметът на Пловдив Здравко Димитров на дискусия в града.

Според последните данни процентът на безработица започва да пада. Бизнесът е оптимистично настроен през в края на второто тримесечие, но и доста предпазлив. Надявам се да се запази тази положителна посока. Същевременно продължаваме да работим по нови инвестиции в града и в региона., каза кметът.

Най-силно засегнатите сектори в града са туризма и потребителските услуги, като и в цялата страна. Според експертния доклад на база на различни индикатори за туристическия сектор през март свиването на бизнес дейността е 60% спрямо март 2019 г. За разлика от средните за страната стойности, за Пловдив се наблюдава по принцип по-голям дял на реализираните почивки от български граждани в сравнение с този на чуждите граждани. Също така не се наблюдава ясно отчетлива сезонност на посещенията, както е в много други региони на страната.

Друг сектор, които бе засегнат от ефектите на пандемията и свиване на доходите на домакинствата е търговията на дребно. Още през март 2020 г. оборотът в търговията на дребно се е свил с близо 12% на национално ниво спрямо предходната година. Единствено ръст на оборота има при аптеките и магазините за хранителни стоки.

Пловдив беше сред първите общини, която направи оценка на икономическата ситуация и предприе конкретни стъпки за подкрепа на малкия бизнес и фирмите, работещи в сферата на услугите, както и за творческите гилдии. От 13 май до 31 август 2020 г. ще бъдат освободени от "тротоарно право" обектите, които бяха затворени за извънредното положение. Търговци и наематели на общински имоти, които бяха принудени да затворят заради въвеждане на извънредното положение, бяха освободени от наем. Предвидено бе намаление с 50% на наема на заведения, помещаващи се в общински имоти, които по време на извънредното положение са извършвали дейност в намален обем, като са приготвяли храна., заяви още Здравко Димитров.

Община Пловдив прие и мерки в подкрепа на независимите пловдивски творци, засегнати от кризата. Създаден беше Кризисен фонд в размер на 100 000 лв. От него те могат да получат еднократна безвъзмездна помощ от 1000 лева за покриване на основни разходи в месеците на извънредното положение.

Всички граждани на Пловдив получиха месеца отсрочка за плащане на първата вноска за такса смет. С два месеца бе удължен и срокът за ползване на 5% отстъпка при плащане на цялата дължима сума за данък сгради и данък МПС.

 

 

Main Menu